MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

 

7 - Abdulmuttalib b. Rabia

 

9336 (1) Abdulmuttalib b. Rabia b. el-Haris'in bildirdiğine göre kendisi ve Fadl, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek kendilerini evlendirmesini ve zekat memuru olarak görevlendirmesini böylece zekat mallarından faydalamnayı istediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Toplanan bu zekatlar insanların kirleridir. Muhammed'e ve ailesine helal değildir'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mahmiyyetu'z-Zübeydi'ye: "Fadl'ı evlendir" buyurdu. Nevfel b. el-Haris b. Abdilmuttalib'e de: "Abdulmuttalib b. Rabia'yı evlendir" buyurdu. Mahnıiye b. Cez ez'Zübeydi'ye -ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ganimetin beşte birinin tahsiliyle görevlendirmişti- onlara ganimetin beşte birinden bir şeyler vermesini emretti. Abdullah b. el-Haris verilmesi emredilen miktarı belirtmemiştir. Bu hadisin başında, Hz. Ali onlarla karşılaşınca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizi görevlendirmez" demişti. Onlar: "Sen kıskandığın için böyle diyorsun" deyince, Hz. Ali: "Ben Hasan'ın babasıyım (kavmi içerisinde) tecrübeli bir kin1seyim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in size ne cevap vereceğini görmeden buradan ayrılmayacağım" karşılığını vermişti. Onlar bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup cevap vermedi. Bunun üzerine Zeyneb elbisesini sallayarak, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bizim işimizle meşgul olduğunu işaret etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zekat 2/754 (1072), Taberani, M. el-Kebir (5/49) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne (6/101) rivayet ettiler.

 

 

 

9337 (2)- Abdulmuttalib b. Rabia b. el-Haris b. Abdilmuttalib bildiriyor: Rabia b. el-H aris ve Abbas b. Abdilmuttalib bir araya gelip: "Vallahi, şu iki genci -Beni ve Fadl b. Abbas'ı kastediyorlar- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e göndersek ve bunları zekat toplamakta görevlendirse, diğerlerinin verdiğini onlar da verse, diğerlerinin faydalandığı şeylerden bunlar da faydalansa" dediler. Onlar böyle konuşurken Ali b. Ebi Talib gelip: "Ne istiyorsunuz?" diye sordu. İstedikleri şeyi ona söylediklerinde ise Hz. Ali: "Yapmayın. Vallahi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediğinizi yapmaz" dedi. Onlar: "Neden böyle yapıyorsun? Sen bunu bizi kıskandığın için yapıyorsun. Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber oldun ve damadı olma şerefine nail oldun. Biz seni kıskanmadık" dediler. Bunun üzerine Hz. Ali: "Ben Hasan'ın babasıyım. Onları gönderin" deyip uzandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kılınca biz ondan önce odasının yanına gidip durduk ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımızdan girene kadar orada bekledik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimizden tutup: ''Sakladığınızı çıkarın'' dedi ve girdi, biz de onunla girdik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sırada Zeyneb binti Cahş'ın evindeydi. Onunla konuşup: "Ey Allah'ın Resulü! Bizi zekat toplamakla görevlendir. Böylece insanların faydalandıkları şeylerden biz de faydalanırız. İnsanların sana ödedikleri şeyleri de öderiz" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve başını evin tavanına doğru çevirdi. Biz onunla konuşmak isterken Zeyneb bize örtüsünün arkasından işaret ederek konuşmamamızı istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize dönüp: ''Bilin ki; sadaka, MuhammedIe ve ailesine helal değildir. Bu sadakalar (zekatlar) insanların kiridir. Bana -ganimetIerin beşte birini tahsille görevli-           Nlahmiyye b. Cezli ve Ebu Süfyan b. el-Haris'i çağırın'' buyurdu. Onlar gelince de Mahmiyye'ye: ''Onlara ganimetin beşte birinden mehir masrafı ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2448), Ebu Davud (2985) ve Nesai rivayet ettiler.

 

 

 

9338 (3)- Bu hadis başka bir kanalla "Abbas b. Abdilmuttalib ve Rabia b. el-Haris Mescid'de bir araya geldiler ve ... " şeklinde nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ