MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

 

4- Ebu Hureyre

 

9325 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e ailesinden başka yerden yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer: "Hediyedir" denir se yer, "Sadakadır" denirse: ''Siz yiyin'' der, kendisi yemezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2576), Müslim (3/120) ve İbn Hibban (6382) rivayet ettiler.

16293 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

9326 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ailesi dışında başka yerden yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer: "Hediyedir" denirse yer, "Sadakadır" denirse: ''Siz yiyin'' der, kendisi yemez di.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9327 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Vallahi aileme döndüğüm zaman hurmanın döşeğime veya evime düştüğünü görür! onu yemek için alınca! sadaka (zekat) olmasından korkup atıyorum ve yemiyorum.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (3/117) ve Buhari (5/63) rivayet ettiler.

 

 

 

9328 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ailesinden başka yerden yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer: "Hediyedir" denirse yer, "Sadakadır (zekattır)" denirse: ''Siz yiyin'' der, kendisi yemezdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9329 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ailesinden başka yerden yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer: "Hediyedir" denirse yer, "Sadakadır" denirse: ''Siz yiyin'' der, kendisi yemezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zekat 2/756 (1077) rivayet etti.

 

 

 

9330 (6)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer sadakaysa yemez, lıediyeyse yerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

9331 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) lıediyeyi kabul eder, sadakayı ise kabul etmezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4512) ve İbn Hibban (6381) rivayet ettiler.

 

 

 

5- Abdullah b. Amr

 

9332 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatarken yan tarafında bir lıurma bulunca onu alıp yedi. Sonra gecenin sonuna kadar kıvranıp durdu (uyuyamadı). Hanımlarından biri bu durumdan endişelenince ona: "Yan tarafımda bir hurma bulup yedim. Bu hurmanın sadaka olmasından korktum '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3/88) Ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi."

 

 

 

9333 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatarken yan tarafında bir hurma bulunca onu alıp yedi ve o gece uyuyamadı. Hanımlarından biri: "Ey Allah'ın Resulü! Dün gece uyumadın" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yan tarafımda bir hurma bulup yedim. Yammızda da sadaka (zekat) hurmaları vardı. Bu hurmanın onlardan olmasından endişelendim" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9334 (3)- Amr b. Şuayb'ın babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde (yatarken) yan tarafında bir hurma buldu ve onu yedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/89) Ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

6- Muaviye b. Hayde

 

9335- Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinin şöyle dediğini bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir şey getirilince: ''Hediye mi, yoksa sadaka mi?'' diye sorardı. Eğer: "Hediye" derlerse elini uzatırdı. Eğer: "Sadakadır" derlerse, ashabına: ''Siz alın'' derdi. 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (5/107) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ