MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ln Ailesinin, Ev Halkının ve Kölelerinin Zekat Alması Helal Değildir,  -  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fakire Verilen Bir Sadaka Olsa Bile Hediyeyi Yemesi

 

1- Hz. Hasan b. Ali

 

9316 (1) Sabit b. Umara'nın, Rabia b. Şeyban'dan bildirdiğine göre Rabia, Hasan b. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne hatırlıyorsun?" diye sorunca, Hasan b. Ali şöyle cevap verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni zekat malının olduğu odaya sokunca, onlardan bir hurma alıp ağzıma attım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu at! kıh kıh O, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ve ailesinden hiç kimseye helal değildir'' buyurdu. 2

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1096) rivayet etti.

Heysemi (3/90) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

9317 (2)- Ebu'l-Havra der ki: Hasan b. Ali'nin yanındayken kendisine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne hatırlıyorsun?" diye soruldu. Hasan b. Ali şöyle cevap verdi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürürken, zekat hurmalarının olduğu harmana uğradı. Ben bir hurma alıp ağzıma atınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu tükrüklü haliyle geri aldı. Oradakilerden bir kişi: "Onu bırkasaydın ne olurdu!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz Muhammed ailesine sadaka (yemek) helal değildir'' buyurdu. Ondan beş vekit namazı da öğrendim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/90) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

2- Hz. Hüseyin b. Ali

 

9318- Rabia b. Şeyban der ki: Hüseyin b. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hatırında ne kaldı?" diye sorunca, şöyle cevap verdi: Bir odaya çıkıp bir hurma alıp çiğnemeye başladım. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu at, Sadaka bize helal değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Meşhur olan Hüseyin yerine Hasan olmasıdır.

 

 

 

3- Ebu Hureyre

 

9319 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat hurmalarını taksim ederken biz de yanındaydık. Hasan b. Ali de kucağındaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taksim işini bitirince onu omuzlarına aldığında Hasan'ın salyası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine aktı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırıp bakınca Hasan'ın ağzında bir hurma olduğunu gördü ve parmağını sokup onu çıkardı. Sonra:''Sadaka'nın Muhammed ailesine helal olmadığını bilmiyor musun?'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/280) ve Müslim (1/295) rivayet ettiler.

 

 

 

9320 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zekat hurmaları getirilince, onunla ilgili bir emir verdi ve Hasan veya Hüseyin b. Ali'yi omuzlarına koydu. çocuğun salyası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine akınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baktı ve çocuğun bir hurma çiğnediğini gördü. Bunun üzerine çocuğun çenesini tutup: ''Onu at evladım! Onu at evladım! Muhammed ailesinin sadakayı yemediğini bilmiyor musun?'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9321 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Hasan, zekat hurmalarından bir tane alıp ağzına atınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıh kıh! At onu! Bizim sadakayı yemediğimizi bilmiyor musun?'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9322 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan b. Ali'nin zekat hurmalarından bir tanesini alıp çiğnediğini görünce ''Kıh, kıh! Bize sadaka (zekat) helal değildir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9323 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zekat hurmaları getirilince, onunla ilgili bir emir verdi ve Hasan veya Hüseyin b. Ali'yi omuzlarına yerleştirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun salyasının aktığını görünce baktı ve onun zekat hurmalarından birini çiğnediğini gördü. Bunun üzerine: ''Onu atı Muhammed ailesinin sadakayı (zekatı) yemediğini bilmiyor musun?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9324 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan b. Ali'nin zekat hurmalarından bir tanesini alıp çiğnediğini görünce ''Kıh, kıh! Bize sadaka lulal değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ