MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

18- Yoksul, Miskin, Borçlu ve Yolda Kalmış

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

9270 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Miskin, eline bir iki hurma veya bir iki yiyecek verilip geri çevrilen kişi değildir'' buyurunca: "Miskin kimdir ey Allah'ın Resulü?" diye sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine yetecek malı olmayan, durumu bilinmediği için de kendisine sadaka verilmeyen kişidir'' dedi. Zühri: "Aynı kişiye mahrum da denir" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Çeşitli kanallarla Nesai (1/359), Ebu Davud (1632), Malik (923), Buhari (3/269-270, 8/152) ve Müslim (1/283) rivayet ettiler.

 

 

 

9271 (2)- Muhammed b. Ziyad, Ebu Hureyre'den aynı hadisi rivayet etmiş ancak onda devamı şu şekildedir: Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Miskin kimdir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kendisine yetecek malı olmayan ve yüzsüzlük ederek insanlardan da bir şey istemeyen kişidir'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/269-270) rivayet etti.

 

 

 

9272 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin, bir iki lokma veya bir iki hurma için dolaşıp başkalarına el açan kişi değildir. Miskin, kendisine yetecek malı olmayanı insanlara el açıp istemeye çekinenı durumu bilinmediği için de kendisine sadaka verilmeyen kişidir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/269-270) ve Müslim (1/283) rivayet ettiler.

 

 

 

9273 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin, bir iki yiyecek veya bir iki hurma verilıp geri çevrilen kişi değildir. Miskin, insanlara avuç açıp istemeyen, durumu bılinmediği için de kendisine sadaka verilmeyen kişidir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat (2/153), Müslim 2/719 (1039), Ebu Davud 2/118 (1631) ve Nesai 5/85 (2572) rivayet ettiler.

 

 

 

9274 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin, bir iki hurma veya bir iki lokma verilip geri çevrilen kişi değildir. Aksine miskin, muhtaç olduğu halde iffetinden dolayı başkasına el açmayan kişidir. Dilerseniz: ''(Yapacağınız hayırlar,) kendilerini Allah yoluna adamış, bu sebeple yeryüzünde kazanç için dolaşamayan fakirler için olsun. Bilmeyen kimseler, iffetlerinden dolayı onları zengin zanneder. Sen onları simalarından tanırsın. Çünkü onlar yüzsüzlük ederek istemezler. Yaptığınız her hayrı muhakkak Allah bilir'' [Bakara 273] ayetini okuyun.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buharl (2/153), Müslim, zekat (102), Ebu Davud (1631) ve Nesai (5/85) rivayet ettiler.

 

 

 

9275 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin, bir iki lokma için etrafınızda dolaşıp el açan değildir. Miskin, iffetinden dolayı başkasına el açmayan kişidir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9276 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin; bir hurma verilip geri çevrilen kişi değildir. ''Miskin, insanlara el açıp istemeyen; durumu bilinmediği için de kendisine sadaka verilmeyen kişidir.

 

[Sahih]

 

 

 

9277 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin; bir iki yiyecek; bir iki lokma -veya bir iki hurma lokma ve hurmada şüpheye düşen Şu'be'dir- için dolaşıp başkalarına el açan kişi değildir. Miskin; kendisine yetecek malı olmayan; yüzsüzlük ederek insanlara el açıp istemeye utanan kişidir.

 

[Sahih]

 

 

 

9278 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin; bir iki hurma veya yiyecek için etrafınızda dolaşıp el açan değildir. Miskin; kendisine yetecek malı olmayan; yüzsüzlük ederek insanlara el açıp istemeyen kişidir.

 

[Sahih]

 

 

 

9279 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin; bir iki lokma yedirmeniz için etrafınızda dolaşan kişi değildir .. Miskin, iffetinden dolayı yüzsüzlük edip başkasına el açmayan kişidir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/64) rivayet etti.

 

 

 

2- İbn Mes'ud

 

9280 (1) İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Miskin, dolaşıp insanlardan bir şeyler isteyen, bir iki lokma veya bir iki lokma verilince geri dönen kişi değildir. Miskin, iffetinden dolayı yüzsüzlük edip insanlardan bir şey istemeyen, hali bilinmediği için de kendisine sadaka verilmeyen kişidir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5118) rivayet etti.

Heysemi (3/92) rivayet etti ve Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

9281 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Miskin, dolaşıp insanlardan bir şeyler isteyen, bir iki lokma veya bir iki lokma verilince geri dönen kişi değildir'' buyurunca ben: "Ey Allah'ın Resulü! Miskin kimdir?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIardan bir şey istemeyen, kendisine yetecek malı olmayanı hali de bilinmediği için kendisine sadaka verilmeyen kişidir'' dedi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ