MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 18- Yoksul, Miskin, Borçlu ve Yolda Kalmış

 

3- Enes b. Malik

 

9282 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Ensar'dan bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip yokluktan şikayet edince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanında bir şey yok mu?'' diye sordu. Adam bir çul ve bir bardak getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bunları satın alır?'' deyince, bir adam: "Ben onları bir dirheme (gümüşe) satın alırım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir dirhemden fazlasına alır?'' diye sorunca, oradakiler sessiz kaldı. Bir adam: "Ben iki dirheme alırım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Al, ikisi de senindir'' dedikten sonra: "Dilenmek ancak şu Üç durumda helal olur: Can yakıcı kan diyetini ödemek, çok ağır bir borç ve şiddetli fakirlik'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1641), İbn Mace (2198), Tirmizi (1218) ve Nesai (7/259) ile Muhtare'de (2263) Diyau'l-Makdisi rivayet ettiler.

15594 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

9283 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AI, ikisi de senindir'' dedikten sonra: "Dilenmek ancak şu üç durumda helal olur: Şiddetli fakirlik, çok ağır borç altında kalmak ve can yakıcı kan diyetini ödemeyi yüklenmek'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

4- Kabisa b. el-Muharik

 

9284 (1) Kabısa b. el-Muharik el-Hilali der ki: Birine kefil olmuştum. Zor durumda kalınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip yardım istedim. Allah Resulü ''Onu senin yerine zekat develerinden öderiz -bir defasında da ''Zekat develeri geldiği zaman öderiz'' dedi-" buyurdu ve şöyle devam etti: ''Ey Kabisa! Dilencilik (yardım isteme) Üç durum dışında caiz olmaz -veya haramdır'' dedi- Birilerine kefilolup zor durumda kalan kişi kefilolduğu şeyi ödeyecek kadar dilenebilir. Yine fakir duruma düşüp kavminden aklı başında Üç kişinin: ''Filan kişi gerçekten de fakir düştü'' dedikleri kişi geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. Aynı şekilde felakete maruz kalıp malı telef olan kişi de geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. Ey Kabİsa! İşte bu durumlar dışında dilenmek suretiyle elde edilen kazanç haramdır. Dilenen de haram yemiş olur''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1044), Ebu Davud (1640), ve Nesai (5/88-89) rivayet ettiler.

 

 

 

9285 (2)- Kabısa b. el-Muharik der ki: Birine kefil olmuştum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bu konuda (maddi) yardım istedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zekat malları gelene kadar burada kal. Geldiğinde kefilolduğun ınebiağı ya öderiz ya da bu konuda sana yardımcı oluruz'' dedi ve şöyle devam etti: IDilenmek ancak üç kişi için helal olur. Birilerine kefilolup zor durumda kalan kişi, kefıl olduğu şeyi ödeyecek kadar dilenebilir. Felakete maruz kalıp malı telef olan kişi de geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. Yine fakir duruma düşen kişi geçimini sağlayacak kadar dilenebilir. İşte bu durumlar dışında dilenmek suretiyle elde edilen kazanç haramdır. Ey Kabisa! (bu üç durum dışında) dilenen de haram yemiş olur. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ