MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 10- Define ve Madenierin Zekatı

 

4- Abdullah b. Amr b. el-As

 

9209 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Müzeyne kabilesinden bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Yitik devenin durumunu sana soracaktım" dediğini duydum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle cevap verdi: ''Onun sağlam ayakları, yetecek kadar suyu vardır. Ağaçlardan yer, su başına da gelip içer. Onu arayan (sahibi) gelinceye kadar onu (kendi haline) bırak. '' Adam: "Yitik koyunun durumu nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 ya senin, ya kardeşinin veya kurdundur. Onu arayan gelinceye kadar muhafaza et'' buyurdu. Adam: "Meradan çalınan koyun hakkında ne dersin?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Değerinin iki katını öder ve ceza olarak kendisine vurulur. Su başlarından çalınan hayvan bir kalkan değerine ulaşırsa el kesme vardır'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meyveleri dallarından koparmanın hükmü nedir?" diye sorunca Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Sadece yiyen ve toplayıp eteğini doldurmayana bir şey gerekmez. Ama toplayıp yanında götürene topladığının bedelinin iki katı ödetilir ve ceza olarak kendisine kırbaç vurulur. Harman yerinden alınan şeyin değeri bir kalkan değerindeyse el kesme cezası vardır'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meskun bir yerin yolunda bulduğumuz yitik konusunda ne dersin?" diye sorunca Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Onu bir yıl ilan et. Eğer sahibi bulunursa ona ver. Bulunmazsa senindir'' dedi. Adam: "Yolcuların geçtiği ve sahibi bilinmeyen buluntu hakkında ne dersin?" diye sorunca, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bunda ve madenierde beşte bir zekat vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen (4/155), Hakim (2/65), Ebu Ubeyd, el-Emval (858), Ebu Davud (17101713), Nesai (2/260-261), İbn Mace (2/66) ve Tirmizi (2/261) rivayet ettiler.

 

 

 

9210 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Müzeyne kabilesinden bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Yitik devenin durumunu sana soracaktım?" dediğini işittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle cevap verdi: ''Onun sağlam ayakları, yetecek kadar suyu vardır. Ağaçlardan yer, su başına da gelip içer. Onu arayan (sahibi) gelinceye kadar onu (kendi haline) bırak." Adam: "Yitik koyunun durumu nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O ya senin, ya kardeşinin ya da kurdundur. Onu arayan gelinceye kadar muhafaza et" buyurdu. Adam: "Meradan çalınan koyun hakkında ne dersin?" diye sorunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Değerinin iki katını öder ve ceza olarak kendisine vurulur. Su başlarından çalınan hayvan bir kalkan değerine ulaşırsa el kesme cezası vardır" buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meyveleri dallarından koparmanın hükmü nedir?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece yiyen ve toplayıp eteğini doldurmayana bir şey gerekmez. Ama toplayıp yanında götürene topladığının bedelinin iki katı ödetilir ve ceza olarak kendisine vurulur. Harman yerinden alınan şeyin değeri, bir kalkan değerindeyse el kesme cezası vardır" dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meskun bir yerin yolunda bulduğumuz yitik konusunda ne dersin?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu bir yıl ilan et. Eğer sahibi bulunursa ona ver. Bulunmazsa senindir'' dedi. Adam: "Yolcuların geçtiği mahalde ve sahibi bilinmeyen buluntu hakkında ne dersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunda ve madenIerde beşte bir zekat vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9211 (3)- a,m b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Müzeyne kabilesinden bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Yitik devenin durumunu sana soracaktım" dediğini işittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle cevap verdi: ''Onun sağlam ayakları, yetecek kadar suyu vardır. Ağaçlardan yer, subaşına da gelip içer. Onu arayan (sahibi) gelinceye kadar onu (kendi haline) bırak. '' Adam: "Yitik koyunun durumu nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 ya senin, ya kardeşinin ya da kurdundur. Onu arayan gelinceye kadar muhafaza et'' buyurdu. Adam: "Meradan çalınan koyun hakkında ne dersin?" diye sorunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Değerinin iki katını öder ve ceza olarak kendisine vurulur. Su başlarından çalınan hayvan bir kalkan değerine ulaşırsa ise el kesme vardır'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meyveleri dallarından koparmanın hükmü nedir?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece yiyen ve toplayıp eteğini doldurmayana bir şey gerekmez. Ama toplayıp yanında götürene topladığının bedelinin iki katı ödetilir ve ceza olarak kendisine vurulur. Harman yerinden alınan şeyin değeri bir kalkan değerindeyse el kesme cezası vardır'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meskun bir yerin yolunda bulduğumuz yitik konusunda ne dersin?" diye sorunca ResuIuIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0nu bir yıl ilan et. Eğer sahibi bulunursa ona ver. Bulunmazsa senindir'' dedi. Adam: "Yolcuların geçtiği yoldaki ve sahibi bilinmeyen buluntu hakkında ne dersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunda ve madenIerde beşte bir zekat vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9212 (4)- Amr b. Şuayb , babasından, o da dedesinden bildiriyor: Müzeyne kabilesinden bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şöyle sorduğunu duydum" dediğini bildirip İbn İdris'in hadisi gibi bir rivayette bulundu ve şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e meyveleri dallarından koparmanın hükmünü sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece yiyen ve toplayıp eteğini doldurmayana bir şey gerekmez. Ama toplayıp yanında götürene, topladığının bedelinin iki katı ödetilir ve ceza olarak kendisine vurulur. Harman yerinden alman şeyin değeri bir kalkan değerindeyse el kesme cezası vardır'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meskun bir yerin yolunda bulduğumuz yitik konusunda ne dersin?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bir yıl ilan et. Eğer sahibi bulunursa ona ver. Bulunmazsa senindir'' dedi. Adam: "Yolcuların geçtiği mahaldeki sahibi bilinmeyen buluntu hakkında ne dersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunda ve madenierde beşte bir zekat vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

16271 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ