MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

11- Vakti Gelmeden Önce Zekatı Vermekte Acele Etmek ve idarecinin Zekat Verene Dua Etmesi

 

1- Ukbe b. el-Haris

 

9213 (1) Ukbe b. el-Haris der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ikindi namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince süratle kalkıp hanımlarından birinin yanına girdi. Sonra çıkınca sahabenin, süratle çıktığı için yüzlerinde şaşkınlık ifadesi gördü ve: ''Namaz kılarken yanımızda altın olduğunu hatırladım. Bu altının yanımızda akşamlamasını veya gecelemesini- istemediğim için taksim edilmesini emrettiml' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan (2/337), ve Nesai, sehv 3/84 (1365) rivayet etti.

 

 

 

9214 (2)- Ukbe b. Haris'ten "Resulullah ikindi namazını kıldınp bitirince ... " diye başlayan başka bir kanalla aynı manada bir hadis rivayet edilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9215 (3)- Ukbe b. el-Haris der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ikindi namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince hızla kalkıp hanımlarından birinin yanına girdi. Sonra çıkınca sahabenin, süratle çıktığı için yüzlerinde şaşkınlık ifadesi gördü ve şöyle dedi: ''Namaz kılarken yanımızda altın olduğunu hatırladım. Bu alt/nın yanımızda akşamlamasını -veya gecelemesini- istemediğim ıçin taksim edilmesini (dağıtı/masını) emrettim. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9216 (4)- Ukbe b. el-Haris'ten başka bir kanalla aynı manada bir hadis rivayet edilmniştir.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ