MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 39- İnsanların Ölü Hakkında Şahitlik Etmesi; Ölünün Rahat Etmesi veya Yeryüzünün Ölüden Kurtulup Rahata Ermesi

 

4. Ebu Züheyr es-Sekafı

 

8778 (1) Ebu Bekr b. Ebi Züheyr es-Sakafi, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Taifte bir yer olan Nebaet'te veya Nebavet'te te -Nafi' bunda şüpheye düştü- konuşma yaparak: ''Ey insanlar! Neredeyse Cennet ahalisini Cehennem ahalisinden -veya- iyilerinizi kötülerinizden ayırd edip tanıyabilirsiniz'' buyurduğunu işittim. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne ile belli olabilir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, kişiyi kötü veya iyi olarak anmakladır. Çünkü sizler birbiriniz hakkında Allah'ın şahitlerisiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/382), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (3306-7), İbn Hibban (7384) ve Hakim (1/120; 4/436) rivayet ettiler.

24162 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8779 (2)- Ebu Bekr b. Ebi Züheyr es-Sakafi, babasından bildirerek der ki: Taifte bir yer olan Nebaet'te veya Nebavet'te -Nafi' b. Ömer bunda şüpheye düştü- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey insanlar! Neredeyse Cennet ahalisini Cehennem ahalisinden -veya- iyilerinizi kötülerinizden ayırd edip tanıyabilirsiniz'' buyurduğunu işittim. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne ile belli olabilir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bul kişiyi kötü veya iyi olarak anmakla olur. Çünkü sizler birbiriniz hakkında Allah'ın şahitlerisiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ