MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 39- İnsanların Ölü Hakkında Şahitlik Etmesi; Ölünün Rahat Etmesi veya Yeryüzünün Ölüden Kurtulup Rahata Ermesi

 

5. Ebu Katade el-Ensari

 

8780 (1) Ebu Katade b. Rib'i der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından bir cenaze geçirilince: ''Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiştir'' buyurdu. Oradakiler. "Ey Allah'ın Resulü! Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiş ne demektir?" diye sorunca: ''Mu'min kişi dünya yorgunluğundan ve sıkıntısından kurtulup Allah'ın rahmetine giderek rahat eder. Günahkar kişiden ise insanları ülkeler, ağaçlar ve hayvanlar kurtulup rahat eder'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 11/362 (6512), Müslim, cenaiz 2/656 (950), Nesai, cenaiz 4/48 (1930) ve Malik, cenaiz 1/241 (54) rivayet ettiler.

 

 

 

8781 (2)- Ebu Katade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir mecliste oturmaktaydık. Bir cenaze geçirilince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiştir'' buyurdu. Oradakiler. "Ey Allah'ın Resulü! Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiş ne demektir?" diye sorunca: ''Mu'min kişi dünya yorgunluğundan ve sıkıntısından kurtulup Allah'ın rahmetine giderek rahat eder. Günahkar kişiden ise insanları memleketler, ağaçlar ve hayvanlar kurtulup rahat eder'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8782 (3)- Ebu Katade der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken yanından bir cenaze geçirilince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiştir'' buyurdu. Oradakiler. "Ey Allah'ın Resulü! Rahat etmiş ve kendisinden rahat edilmiş ne demektir?" diye sorunca: ''Salih kişi dünya yorgunluğundan ve üzüntüsünden kurtulup Allah'ın rahmetine giderek rahat eder. Günahkar kişiden ise insanları ülkeler, ağaçlar ve hayvanlar kurtulup rahat eder'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ