MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 39- İnsanların Ölü Hakkında Şahitlik Etmesi; Ölünün Rahat Etmesi veya Yeryüzünün Ölüden Kurtulup Rahata Ermesi

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

8774 (1) Ebu'l-Esved anlatıyor: Medine'ye vardım. O sırada orada salgın bir hastalık baş göstermiş ve insanlar peşpeşe ölüyordu. Ömer b. e-lHattab'ın yanına oturdum. Yanından bir cenaze geçirilip hayırla anılınca: "Vacip oldu" dedi. Sonra ikinci cenaze geçirilip hayırla anılınca yine: "Vacip oldu" dedi. Sonra üçüncü cenaze geçirilip kötülükle anılınca yine de: "Vacip oldu" dedi. Bunun üzerine kendisine: "Ey Mu'minlerin emiri! Vacip olan nedir?" dediğimde: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi söyledim. Herhangi bir müslümana hayır ile dört kişi şahitlik ederse Allah o kimseye Cennete sokar" dedi. Kendisine: "Ya üç kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "Üç kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. "Ya iki kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "İki kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. Sonra bir kişinin şahitlik etme konusunda ona sormadık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Buhari (2643), Tirmizi (1059) ve Nesai (4/50) rivayet ettiler.

 

 

 

8775 (2)- Ebu'l-Esved ed-Dili anlatıyor: Medine'ye vardım. O sırada orada salgın bir hastalık baş göstermiş ve insanlar peşpeşe ölüyordu. Ömer b. el-Hattab'ın yanına oturdum. Yanından bir cenaze geçirilip hayırla anılınca: "Vacip oldu" dedi. Sonra ikinci cenaze geçirilip iyilikle anılınca yine: "Vacip oldu" dedi. Sonra üçüncü cenaze geçirilip kötülükle anılınca yine de: "Vacip oldu" dedi. Bunun üzerine kendisine: "Ey Mu'minlerin emiri! Vacip olan nedir?" dediğimde: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi söyledim. Herhangi bir müslümana iyi olduğuna dair dört kişi şahitlik ederse Allah o kimseyi Cennete sokar" dedi. Kendisine: "Ya üç kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "Üç kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. "Ya iki kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "İki kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. Sonra bir kişinin şahitlik etme konusunda ona sormadık.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8776 (3)- Ebu'l-Esved ed-Dili der ki: Medine'ye vardım. O sırada orada salgın bir hastalık baş göstermişti. -Abdussamed rivayetinde: "İnsanlar peşpeşe ölüyordu" ibaresi geçmiştir- Ömer b. el-Hattab'ın yanına oturdum. Yanından bir cenaze geçirilip hayırla anılınca: "Vacip oldu" dedi. Sonra başka bir cenaze geçirilip hayırla anılınca yine: "Vacip oldu" dedi. Sonra başka bir cenaze geçirilip kötülükle anılınca yine de: "Vacip oldu" dedi. Bunun üzerine ona: "Ey Mu'minlerin emiri! Vacip olan nedir?" dediğimde:

 

"Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi söyledim. Herhangi bir müslümana hayır ile dört kişi şahitlik ederse mutlaka Allah o kimseye Cennete sokar" dedi. Kendisine: "Ya üç kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "Üç kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. "Ya iki kişi şahitlik ederse?" dediğimizde: "İki kişinin şahitlik etmesiyle de (Allah o kimseyi Cennete sokar)" dedi. Sonra bir kişinin şahitlik etme konusunda O'na sormadık.

 

[Sahih]

 

 

 

8777 (4)- Abdullah b. Bureyde anlatıyor: Hz. Ömer, daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oturduğu yere oturdu ve yanından cenazeler geçmeye başladı. Oradan cenazeler geçirilirdi. Oradan bir cenaze geçirilip hayırla anılınca: "Vacip oldu" dedi. Sonra başka bir cenaze geçirilip hayırla anılınca yine: "Vacip oldu" dedi. Sonra başka bir cenaze geçirilip hayırla anılınca yine: "Vacip oldu" dedi. Sonra başka bir cenaze geçirilince oradakiler: "Bu kimse insanların en yalancısıydı" dediler. Bunun üzerine Ömer şöyle dedi: "İnsanların en yalancıSi, Allah adına en fazla yalan söyleyendir. Sonra henüz bedeninden ayrılmamış ruhu adına yalan söyleyendir" dedi. Kendisine: "Eğer bir kişi hakkında dört kişi şahitlik ederse?" dediklerinde: "Dört kişinin şahitlik etmesiyle de vacip olur" dedi. "Ya üç kişi şahitlik ederse?" yine: "Üç kişinin şahitlik etmesiyle de vacip olur" dedi. "Ya iki kişi şahitlik ederse?" yine: "İki kişinin şahitlik etmesiyle de vacip olur" dedi. Bir kişinin şahitlik etme durumunu da sormuş olmayı kırmızı develerimin olmasından daha fazla isterdim. Kendisine: "Bu senin kendi görüşün müdür, yoksa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şey midir?" denildiğinde: "Hayır (kendi görüşüm değildir), ben bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ