MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 37- Cenaze Arkasından Giden Kişinin, Cenaze Yere Konulmadan Önce Oturmaması ve Yanından Cenaze Geçirilen Kimsenin Ayağa Kalkması

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8719 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir cenaze namazını kılar ve arkasından gitmezse, cenaze gözden kayboluncaya kadar ayakta kalsın. Arkasından giden kimse de cenaze yere konulmadan oturmasın. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

8720 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazenin geçirildiğini görünce: ''Kalkın, şüphesiz ki ölümün ürkütücü bir tarafı vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1543) rivayet etti.

 

 

 

8721 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi birinin cenazesinin geçirildiğini görünce ayağa kalktı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Yahudi birinin cenazesidir" denilince: ''Şüphesiz ki ölümün ürkütücü bir tarafı vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8722 (4)- Yezid b. el-Esam anlatıyor: Medine'de Mervan b. el-Hakem ve Ebu Hureyre ile birlikte idim. Yanlarından bir cenaze geçirilince Ebu Hureyre ayağa kalktı. Mervan ayağa kalkmayınca Ebu Hureyre ona: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından cenaze geçirilirken ayağa kalktığını gördüm" dedi. Bunun üzerine Mervan da kalktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanallarla şahidini Buhari, cenaiz 3/178 (1399), Ebu Davud, cenaiz 3/203 (3172), Müslim 2/659 (958), Tirmizi 3/351 (1042, "hasen sahih") ve Nesai 4/44 (1916) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Hz. Osman

 

8723 (1)-Z Eban b. Osman bildiriyor: Hz. Osman bir cenaze görüp ayağa kalktı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze görüp ayağa kalktığını gördüm" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4110) der ki: "Hadisi Bezzar ve İmam Ahmed rivayet etmiştir.

 

 

 

8724 (2)- Musa b. İmran b. Mennah der ki: Eban b. Osman bir cenaze görüp ayağa kalktı ve (babası) Hz. Osman'ın da bir cenaze için ayağa kalktığını gördüğünü söyledi. Daha sonra (Osman) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze görüp ayağa kalktığım da dile getirdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8725 (3)-Z Musa b. İmran b. Mennah bildiriyor: Eban b. Osman bir cenazenin getirildiğini görünce ayağa kalktı ve: "Osman'ın böyle yaptığını gördüm" dedi. (Osman) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öyle yaptığını gördüğünü de söyledi.

 

[Hasen]

 

 

 

8726 (4)-Z Musa b. İmran b. Mennah bildiriyor: Eban b. Osman bir cenazenin getirildiğini görünce ayağa kalktı ve: "Osman'ın böyle yağtığını gördüm. (Osman) bana Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de öyle yaptığını gördüğünü de söyledi" dedi.

 

[Zayıf]

 

İsnadında yer alan Müsa b. İmran b. Mennah hakkında yeter'' bilgiye rastlayamadım."

 

 

 

4. Amir b. Rabia

 

8727 (1) Amir b. Rabia'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir cenaze gördüğün zaman cenaze seni geçene kadar ayağa kalk veya- ayakta dur'' buyurdu.

İbn Ömer bir cenaze gördüğü zaman cenaze kendisini geçene kadar ayakta dururdu. Bir cenazeye katıldığı zaman da önden gider, sonra sırtını mezarlığa verip cenazeye doğru döner ve gelmesini beklerdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (958) rivayet etti.

 

 

 

8728 (2)- Amir b. Rabia bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri bir cenaze görür de arkasından gitmezse ayağa kalksın ve cenaze kendisini geçene veya yere konulana kadar ayakta dursun '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8729 (3)- Amir b. Rabia der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri bir cenaze gördüğü zaman ayağa kalksın ve arkasından gitmezse cenaze kendisini geride bırakana kadar ayakta dursun '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1308), Müslim (958), Tirmizi (1042), Nesai (4/44) ve İbn Mace (1542) rivayet ettiler.

 

 

 

8730 (4)- Amir b. Rabia der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri bir cenaze gördüğü zaman ayağa kalksın ve cenaze kendisini geride bırakana veya yere konulana kadar ayakta dursun '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8731 (5)- Başka bir kanalla bir önceki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

8732 (6)- Amir b. Rabia der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir cenaze gördüğün zaman arkasından gitmezsen ayağa kalk ve cenaze seni geçene veya yere konulana kadar ayakta dur'' buyurdu. (Nafi der ki) İbn Ömer bazen cenazenin önünden gidip mezarlıkta otururdu. Cenazenin geldiğini görünce de kalkar ve yere konuluncaya kadar da oturmazdı. Bazen de cenazenin gömülmesine yardım ederdi.

 

[Sahih]

 

 

 

8733 (7)- Amir b. Rabia'nın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkını cenaze sizi geçene veya yere konulana kadar ayakta durun'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8734 (8)- Adiy b. Ka'b oğularından biri olan Amir b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın ve cenaze sizi geçene kadar ayakta durun’’ buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ