MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 37- Cenaze Arkasından Giden Kişinin, Cenaze Yere Konulmadan Önce Oturmaması ve Yanından Cenaze Geçirilen Kimsenin Ayağa Kalkması

 

5. Cabir b. Abdillah

 

8735 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından bir cenaze geçirilince ayağa kalktı ve gözden k ayb olunc aya kadar ayakta durdu."

İbn Cüreyc der ki: Ebu'z-Zübeyr'in bana bildirdiğine göre Cabir: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı Yahudi bir cenaze için ayağa kalktılar ve gözden kayboluncaya kadar ayakta durdular" demiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (960) ve Nesai, cenaiz 4/47 (1921) rivayet etti.

 

 

 

8736 (2)- Cabir der ki: Yanımızdan bir cenaze geçirilip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkınca biz de kalktık. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Yahudi birinin cenazesidir" dediğimde: ''Şüphesiz ölümün ürpertici bir yönü vardır. O halde cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1311), Müslim (2181), Ebu Davud (3174) ve Nesai (4/45) rivayet ettiler.

 

 

 

8737 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir cenaze için ayağa kalktı ve gözden kayboluncaya kadar ayakta durdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8738 (4)- İbn Lehia bildiriyor: Ebu'z-Zübeyr, Cabir'e cenaze hakkında sorunca, Cabir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve yanındakiler yanlarından geçirilen bir cenaze için ayağa kalktılar ve gözden k ayb olunc aya kadar ayakta durdular" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/486) rivayet etti.

 

 

 

8739 (5)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken yanımızdan bir cenaze geçirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkınca biz de kendisiyle birlikte kalktık. Onu taşımak için gittiğimizde Yahudi bir kişinin cenazesi olduğunu gördük. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Yahudi birinin cenazesidir" dediğimizde: ''Şüphesiz ölümün bir ürpertisi vardır. Cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8740 (6)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken yanımızdan bir cenaze geçirildi, Onu taşımak için gittiğimizde Yahudi bir kişinin cenazesi olduğunu gördük. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Yahudi birinin cenazesidir" dediğimizde: ''Şüphesiz ki ölümün bir ürpertisi vardır. Cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ