MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

37- Cenaze Arkasından Giden Kişinin, Cenaze Yere Konulmadan Önce Oturmaması ve Yanından Cenaze Geçirilen Kimsenin Ayağa Kalkması

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

8709 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın. Arkasından giden kimse de cenaze yere indirilmeden oturmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (1310), Müslim, cenaiz 2/659 (958), Tirmizi (1043) ve Nesai (4/43) rivayet ettiler.

 

 

 

8710 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın. Arkasından giden kimse de cenaze yere indirilmeden oturmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8711 (3)- Ebu Said der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze arkasından gittiği zaman cenaze yere indirilmeden kendisi oturmazdı."

 

[Hasen]

 

 

 

8712 (4)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın. Arkasından giden kimse de cenaze yere indirilmeden oturmasın'' buyurdu.

 

 

 

8713 (5)- Şa'bi, Ebu Said el-Hudri'den bildiriyor: (Bir gün Medine valisi) Mervan'ın oturmakta olduğu yerden bir cenaze götürüyorlardı. Mervan ayağa kalkmadı. Bunun üzerine Ebu Said: "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken bir cenaze geçti ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalktı" deyince, Mervan ayağa kalktı.

 

[Sahih]

 

 

 

8714 (6)- Amir(-i Şa'bi) der ki: Ebu Said ile Mervan bir yerde oturmaktaydı. Yanlarından -Veki' rivayetinde: yanından- bir cenaze geçirilince Ebu Said ayağa kalktı. Mervan kendisine: "Otur!" deyince, Ebu Said: "Ben (cenaze geçirilirken) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kalktığını gördüm" dedi. Bunun üzerine Mervan da kalktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/45) rivayet etti.

 

 

 

8715 (7)- Makburi, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre, Mervan ile birlikte bir yerde otururken yanlarından bir cenaze geçirildi. Cenazenin arkasından Ebu Said de gelmekteydi. Ebu Said, Mervan'ın yanına ulaştığında: "Kalk ey vali! Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze arkasından gittiği zaman, cenaze yere konulmadan oturmadığını biliyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1309) rivayet etti.

 

 

 

8716 (8)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir cenaze arkasından gittiğiniz zamanı cenaze yere konulmadan oturmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2179) rivayet etti.

 

 

 

8717 (9)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bir cenaze gördüğünüz zaman ayağa kalkın. Arkasından giden kimse de cenaze yere indirilmeden oturmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8718 (10)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cenaze arkasından giden kimse, cenaze yere indirilmeden oturmasın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ