MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 36- Cenazenin Önünde ve Arkasında Yürümek; Binekle Ardından Gitmek; Cenazenin Ardından Tütsü Yakılmasının, Ağıt Yakılmasının ve Kadınların Gelmesinin Yasaklanması

 

6. Abdullah b. Amr b. el-As

 

8706 (1) Abdullah b. Amr der ki: Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürürken bir kadın göründü. Gördüğümüz kadarıyla Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu tanımamıştı. Yola çıktığımızda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durdu ve kadın yanına ulaştığında onun kızı Fatıma olduğunu gördü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Fatıma! Seni evinden çıkaran (sebep) nedir?'' diye sorunca: "Şu ev halkına taziye için geldim ve onlara ölüleri için rahmet okudum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhalde onlarla birlikte mezarlığa da gittin'' buyurdu. Fatıma: "Onlarla birlikte mezarlığa gitmiş olmaktan Allah'a sığınırım, çünkü ben senin bu konudaki dediklerini söylediğin zaman işitmiştim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer onlarla birlikte oraya gitmiş olsaydın babanın dedesi görünceye kadar sen de göremezdin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (1/265, 266), Ebu Davud 3/160,161 (3123), İbn Abdilhakem (Futuh Mısr s. 259), İbn Hibban (3177), Hakim (1/373, 374) ve Beyhaki (4/77, 78) rivayet ettiler.

 

 

 

8707 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Fatıma'yı görünce: ''Ey Fatıma! Nereden geliyorsun?'' diye sordu. Fatıma: "Şu adamın cenazesinden geliyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onlarla birlikte mezarlığa da gittin mi ?'' diye sorunca: "Hayır gitmedim. Senin bu konuda söylediklerini işittikten sonra nasıl gideyim ki?" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki eğer onlarla birlikte oraya gitmiş olsaydını babanın dedesi Cenneti görünceye kadar sen de göremezdin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

7. Ümmü Atiyye

 

8708 (1) Ümmü Atiyye der ki: "Biz (kadınlara) cenazeler arkasında gitmek yasaklandı, ama bu mesele üzerimize kesin bir şekilde haram kılınmamıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz (2/569), Ebu Davud, cenaiz 3/180 (3167), İbn Mace, cenaiz 1/502 (1577) ve İbn Ebi Şeybe (3/285) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ