MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 36- Cenazenin Önünde ve Arkasında Yürümek; Binekle Ardından Gitmek; Cenazenin Ardından Tütsü Yakılmasının, Ağıt Yakılmasının ve Kadınların Gelmesinin Yasaklanması

 

4. Hz. Ali

 

8702 (1) Abdullah b. Yesar bildiriyor: Amr b. Hureys, Hz. Hasan b. Ali'yi ziyaret etti. (O sırada yanında bulunan) Hz. Ali ona: "İçinde ona karşı beslediğin şeylere rağmen Hasan'ı ziyaret mi ediyorsun?" deyince, Amr: "Sen benim Rabbim değilsin ki, kalbimi dilediğin gibi evirip çeviresin" dedi. Bunun üzerine Ali şöyle dedi: "O dediğin şey bizim sana nasihatte bulunmamıza engel değildir. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Hastalandığı zaman (Müslüman) kardeşini ziyaret eden hiçbir Müslüman yoktur ki, eğer gündüz vakti gitmiş ise akşama kadarı eğer akşam gitmiş ise gittiği saatten sabaha kadar Allah onun için dua eden yetmiş bin melek göndermesin. '' Amr: "Cenazenin önünde veya arkasında yürümek konusunda ne dersin?" diye sorunca, Ali: "Cenazenin arkasında yürümenin önünde yürümeye olan üstünlüğü farz namazı cemaatle kılmanın tek başına kılmaya olan üstünlüğü gibidir" dedi. Amr: "Ebu Bekr ve Osman'ın cenazenin önünde yürüdüklerini gördüm" dediğinde ise: "Onlar insanlara eziyet vermek istemediklerinden önde yürümüştür" dedi.

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8703 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cenazenin arkasından ses (ağıt) ve ateş (buhurdanlık) gitmez. Cenazenin önünde de yürünmez'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3171) rivayet etti.

 

 

 

8704 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cenazenin arkasından ses (ağıt) ve ateş (buhurdanlık) ile gidilmez, önünde de yürünmez'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

8705 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cenazenin arkasından ses (ağıt) ve ateş (tütsü) ile gidilmez'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ