MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

36- Cenazenin Önünde ve Arkasında Yürümek; Binekle Ardından Gitmek; Cenazenin Ardından Tütsü Yakılmasının, Ağıt Yakılmasının ve Kadınların Gelmesinin Yasaklanması

 

1. Cabir b. Semure

 

8690 (1) Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İbnu'd-Dehdah'ın -Hacde rivayetinde: Ebu'd-Dehdah'ın- cenaze namazını kıldırdı. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e çıplak bir at getirildi. Bir adam onu eyerledi ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona binip hızlıca gitmeye başladı. Biz de arkasında süratle yürüyerek gittik. (Daha sonra) topluluktan bir kişi: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İbnu'd-Dehddh için Cennette kaç tane dolu dolu hurma salkımı hazırlandı (bir bilseniz)'' buyurdu" dedi.

Hacde rivayetinde: Cabir b. Semure ile bir mecliste iken bir kişi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu/ d-Dehddh için Cennette kaç tane dolu dolu hurma salkımı hazırlandı (bir bilseniz''> buyurdu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/664 (965) ve Beyhaki (4/23) rivayet ettiler.

 

 

 

8691 (2)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İbnu'd-Dehdah'ın -Hacde rivayetinde: Ebu'd-Dehdah'ın- cenaze namazını kıldırdı. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e çıplak bir at getirildi. Bir adam onu eyerledi ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona binip hızlıca gitmeye başladı. Biz de arkasında süratle yürüyerek gittik. (Daha sonra) topluluktan bir kişi: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İbnu'd-Dehdah için Cennette kaç tane dolu dolu hurma salkımı hazırlandı (bir bilseniz''> buyurdu" dedi.

Haccac rivayetinde: Cabir b. Semure ile bir mecliste iken bir kişi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu'd-Dehdah için Cennette kaç tane dolu dolu hurma salkımı hazırlandı (bir bilseniz)>> buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8692 (3)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Ebu'd-Dehdah'ın cenazesinde idik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) at üzerinde hızlıca gidiyor ve biz de etrafında süratle yürüyorduk."

 

[Sahih]

 

 

 

8693 (4)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, alnında ve ayaklarında beyazlık olan eyersiz bir at üzerinde Sabit İbn Dehdah'ın cenazesine katıldığını gördüm. İnsanlar etrafında yürüyordu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) atından inip namazını kıldı ve defin işi bitene kadar oturdu. Sonra da kalkıp ata bindi ve geri döndü. İnsanlar etrafında yürümekteydi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2050) rivayet etti.

 

 

 

8694 (5)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Ebu'd-Dehdah'ın defin işi bitince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir at getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bindi (ve geri döndü). Biz de etrafında yürüyorduk.,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Müslim (965) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ