MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 35- Cenazeyi Taşımak ve Koşmaksızın Onu Hızlıca Götürmek

 

5. Ebu Musa

 

8685 (1) Ebu Burde b. Ebi Musa, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından tulum gibi sallanarak götürülen bir cenaze geçirilince: ''Onu sakin bir şekilde götürün'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1479) rivayet etti.

 

 

 

8686 (2)- Ebu Burde der ki: Ebu Musa ölümü yaklaştığında vasiyette bulunarak şöyle dedi: "Cenazemi alıp götüreceğiniz zaman hızlıca yürüyünüz. Arkamdan tütsüler yakmayınız. Lahdime benimle toprak arasını ayıracak bir şey koymayınız. Kabrimin üzerine bina yapmayınız. Sizi de şahit tutarak söylüyorum ki ben başını kazıtan, feryat ve figan ederek ağlayan ve elbisesini yırtan her kadından uzağım." Kendisine "Bu konuda bir şey işittin mi?" denildiğinde: "Evet, (bu söylediklerimi) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (104) ve İbn Mace (1487) rivayet ettiler.

8299 (4) tekrar etmiştir.

 

 

 

8687 (3)- Ebu Burde b. Ebi Musa, babasından bildiriyor. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından cenazesini çok hızlı bir şekilde götüren bir grup geçince, onlara: ''Sükunetle gidinf'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/474 (1479) rivayet etti.

 

 

 

8688 (4)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazenin çok hızlı bir şekilde götürüldüğünü gördü ve: ''Sükunetle gidin!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

1. İbn Abbas

 

8689 (1) Ata der ki: İbn Abbas'la birlikte Serif te Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Meymune'nin cenazesinde bulunduk. İbn Abbas bizlere: "Bu Meymune'dir! Cenazeyi kaldırdığınız zaman sarsıp sallamayın ve yumuşak davranın! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dokuz tane hanımı vardı. Sekizi için her birine bir gününü ayırmış, ancak biri için gün ayırmamıştı" dedi. Kendisine gün ayırmadığı eşi Safiyye idi.

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadis daha sonra bir kez daha gelecektir."

 

Diğer tahric: Buhari (5067) ve Nesai (6/53) rivayet ettiler.

18173 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ