MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 35- Cenazeyi Taşımak ve Koşmaksızın Onu Hızlıca Götürmek

 

3. İbn Mes'ud

 

8677 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Nebimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cenazeyi taşırken yürümeyi sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Koşmanın altında bir hızla yürünür. Eğer hayırlı biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise cehennem ahalisinden uzaklaşmak için acele etmiş olursunuz. Cenazenin arkasından gidilir. Cenaze kimsenin arkasından gitmez. Önünde giden kişi cenazede bulunmuş olmaz.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki (4/22) rivayet etti.

 

 

 

8678 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Nebimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cenazeyi taşırken yürümeyi sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Koşmanın altında bir hızla yürünür. Eğer iyi biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise cehennem ahalisinden uzaklaşmak için acele davranmış olursunuz. Cenazenin peşisıra gidilir. Cenaze kimsenin arkasından gitmez. Önünde giden kişi cenazede bulunmuş olmaz. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

8679 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Nebimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cenazeyi taşırken yürümeyi sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Koşmanın altında bir hızla yürünür. Eğer iyi biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise cehennem ahalisinden uzaklaşmak için çabuk davranmış olursunuz. Cenazenin arkasından gidilir. Cenaze kimsenin arkasından gitmez. Önünde giden kişi, cenazede bulunmuş sayılmaz. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

8680 (4)- İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cenazeyı taşırken yürümeyi s orduğumuz da: ''Koşmanın altında bir hızla yürünür. Cenaze, arkasından gidilendir, kendisi arkadan giden değildir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

8681 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Nebimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cenazeyi taşırken yürümeyi sorduğumuzda: ''Cenazel arkasından gidilendir, kendisi arkadan giden değildir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Ebu Davud (3184), Tirmizi (2/137, 138) ve İbn Mace (1484) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Ebu Bekre

 

8682 (1) Ebu Bekre: "Görecektiniz, biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken onu süratle götürürdük" dedi. Veki' rivayetinde: "Cenazeyi süratle götürurdük" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bezzar (3695) rivayet etti.

 

 

 

8683 (2)- Ebu Bekre: "Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken cenazeyi süratle götürürdük" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3182-3) ve Nesai (4/42) rivayet ettiler.

 

 

 

8684 (3)- Uyeyne, babasından bildirir: Abdurrahman bo Semure'nin cenazesinde bulundum. Cenazenin ailesinden erkekler tabutun önünde geri geri yürüyor ve: "Yavaş götürün, Allah sevabınızı artırsın" diyorlardı. Ebu Bekre, katırıyla bize (Basra'da) Mirbed yolundan yetişti ve onların yaptıklarını görünce katırıyla üzerlerine gitti. Kırbacıyla, onlara işaret ederek: "Açılın, Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şereflendirene yemin olsun ki, bizim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken cenazeyi süratle götürdüğümüzü bir görseydiniz" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ