MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 35- Cenazeyi Taşımak ve Koşmaksızın Onu Hızlıca Götürmek

 

2. Ebu Hureyre

 

8663 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Cenazeyi mezarına hızlıca götürünüz. O kimse iyi biri ise, onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer kötü bir kimse ise bir kötüyü bir an önce omuzunuzdan atmış olursunuz'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/258, 259) ve Nesai (4/42) rivayet ettiler.

 

 

 

8664 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

8665 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir cenazede idim. Ben yürürken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni geçmekteydi. Ben koştuğum zaman da kendisini geçmekteydim. Bunun üzerine yanımdaki bir adama dönüp: "Yeryüzü ona sanki dürülüyor! Allah'ın dostu (Halilullah) İbrahim'e de böyle dürülürdü" dedim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta (1/2/100) ve Tirmizi (41306) rivayet ettiler.

 

 

 

8666 (4)- Abdurrahman b. Mihran bildiriyor: Ebu Hureyre vefat edeceği zaman şöyle dedi: "Mezarımın üzerine çadır kurmayın. Arkamdan buhur ve tütsü ile gelmeyin. Beni mezara hızlıca götürün. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Salih kul tabuta konulduğu zaman: ''Acele beni yerime ulaştırın. Acele beni yerime ulaştırın'' der. Kötü biri tabuta konulduğu zaman ise: ''Eyvahlar olsun! Beni nereye götürüyorsunuz?'' der.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhakı, Sunen el-Kübra (4/21) ve Nesai (1/270) rivayet ettiler.

 

 

 

8667 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir cenazede idim. Ben yürürken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni geçmekteydi. Koştuğum zaman da ben O'nu geçmekteydim. Bunun üzerine yanımdaki bir adam bana dönüp: "Yeryüzü ona sanki dürülüyor! Allah'ın dostu (Halilullah) İbrahim'e de böyle dürülürdü" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8668 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze arkasından gittiği zaman: ''Onu acelece götürün. Yahudilerin cenazelerini yavaş yavaş götürmesi gibi götürmeyin'' buyururdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

8669 (7)- Ebu Hureyre der ki: Öldüğüm zaman mezarımın üzerine çadır kurmayın. Arkamdan buhur ve tütsü ile gelmeyin. Beni mezara hızhca götürün. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Salih kul tabuta konulduğu zaman: ''Acele beni yerime ulaştırın. Acele beni yerime ulaştırın'' der. Kötü biri tabuta konulduğu zaman ise: ''Eyvahlar olsun! Beni nereye götürüyor sunuz?'' der.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/108), Nesai 3/203 (3171) ve İbn Mace 1/477 (1487) rivayet ettiler.

 

 

 

8670 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cenazelerinizi acelece götürünüz. Eğer iyi biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise onu omuzlarınızdan" -veya"sırtınızda atmış olursunuz.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (166) rivayet etti.

 

 

 

8671 (9)- Abdurrahman b. Mihriln bildiriyor: Ebu Hureyre vefat edeceği zaman şöyle dedi: "Arkamdan buhur ve tütsü ile gelmeyin. Beni mezara hızhca götürün. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Mu'min kimse tabuta konulduğu zaman: ''Beni acele götürün'' der. Kafir kimse tabuta konulduğu zaman ise: ''Eyvahlar olsun! Beni nereye götürüyorsunuz?'' der. ''

 

[Sahih]

 

 

 

8672 (10)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cenazelerinizi acelece götürünüz. Eğer iyi biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise ondan kurtulmuş'' -veya ''omuzlarınızdan atmış olursunuz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1315), Müslim (2142-3), Ebu Davud (3181), Tirmizi (1015) ve Nesai (4/41) rivayet ettiler.

 

 

 

8673 (11)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

8674 (12)- Zühri, Ebu Umame b. Sehl kanalıyla aynısını aktardı.

 

 

 

8675 (13)- Yunus, Ebu Umame b. Sehl kanalıyla aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

8676 (14)- Said'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Cenazelerinizi acelece götürünüz. Eğer iyi biri ise onu hayra ulaştırmakta acele etmiş olursunuz. Eğer değil ise bir kötüyü bir an önce omuzlarınızdan atmış olursunuz" dedi. Bir defasında da şöyle dedi: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cenazelerinizi acelece götürünüz. Eğer iyi biri ise onu bir an önce yerine ulaştırmanız daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/147, 148) ve Müslim (1/258) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ