MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

33- İmam Namazını Kılacağı Cenazenin Ne Tarafında Durur?

 

1. Enes b. Malik

 

8647 (1) Ebu Galib, Enes'ten bildiriyor: Kendisine bir adamın cenazesi getirilince cenazenin baş tarafı hizasında durdu (ve namazı kıldırdı). Sonra bir kadın cenazesi getirilince cenazenin ortası tarafı hizasında durdu. Namazı kıldırdıktan sonra Ala b. Ziyad: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeklerin ve kadınların cenazesinde bu şekilde senden gördüğüm gibi mi dururdu?" dediğinde: "Evet" dedi. Bunun üzerine Ala b. Ziyad bize doğru dönerek: "Bunu öğrenin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/208 (3194), Tirmizi (1034) ve İbn Mace (1494) rivayet ettiler.

 

 

 

8648 (2)- Ebu Galib el-Hayyat der ki: Enes b. Malik'in bir adamın cenaze namazını kıldırdığına ve cenazenin baş tarafı hizasında durduğuna şahid oldum. O cenaze kaldırıldıktan sonra Kureyşli veya Ensar'dan bir kadın cenazesi getirildi ve: "Ey Ebu Hamza! Bu cenaze filan kızı filanın cenazesidir. Bunun da namazını kıldır" denildi. Bunun üzerine cenazenin ortası hizasında durup kadının da namazını kıldırdı. Aramızda Ala b. Ziyad el-Adevi de bulunmaktaydı. Ancak Enes'in, erkek ve kadının cenazelerinde değişik yerde durduğunu görünce: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeklerin ve kadınların cenazesinde bu şekilde senin durduğun gibi mi dururdu?" dediğinde: "Evet" dedi. Bunun üzerine Ala b. Ziyad bize doğru dönerek: "Bunu iyi öğrenin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. Semure b. Cundub

 

8649 (1) Semure b. Cundub bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), lohusalık halinde ölen Ümmü Filanın namazını kıldırırken cenazenin ortası hizasında durdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari:, Fethu'l-Bari 3/201 (1331), Müslim 2/664 (964), Tirmizi /344 (1035, "hasen sahih") ve İbn Mace 1/479 (1493) rivayet ettiler.

 

 

 

8650 (2)- Semure b. Cundub der ki: Benim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den çok işitmiş olduğumdan dolayı buradaki büyükler çok konuşmama mani değildir. O gece ben bir çocuktum ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in konuştuklarını ezberlemekteydim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında cenaze namazı kıldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), lohusalık halinde ölen Ümmü Ka'b'ın namazını kıldığında naşın ortası hizasında durdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8651 (3)- Semure b. Cundub der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), lohusalık halinde ölen bir kadının namazını kılarken naşın ortası hizasında durdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Enes b. Malik

 

8652 (1) Ümmü Yahya der ki: Enes b. Malik şöyle dedi: "Ebu Talha'nın bir oğlu öldü ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı. Ebu Talha, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında, Ümmü Süleym de Ebu Talha'nın arkasında durmuştu." Sonrasında Enes eliyle işarat ederek: "(Onların bu görüntüsü) sanki horoz ibiği gibiydi" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2168) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Ümmü Yahya'nın biyografisini veren birisini bulamadım."

 

 

SONRAKİ