MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

34- Mescid'de Cenaze Namazı Kılmak

 

1. Hz. Aişe

 

8653 (1) Hz. Aişe der ki: Sa'd vefat edip cenazesi getirildiği zaman Aişe cenazenin yanına (Mescid'e) getirilmesini emretti. Mescid'e getirildiğinde de ( kendisine dua etti. Halk bunun doğru bir şey olmadığını söyleyip bu hareketini hoş karşılamayınca, Aişe: "İnsanlar bir şey söylemekte ne kadar acelecidir. Halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İbn Beyda'nın cenaze namazını Mescid'in içinden başka bir yerde kılmadı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Müslim, cenaiz 2/668 (973), Ebu Davud, cenaiz 3/207 (3189), Tirmizi 3/342 . (1033, "hasen"), Nesai, cenaiz 4/68 (1967) ve İbn Mace 1/486 (1518) rivayet ettiler.

 

 

 

8654 (2)- Abbad b. Abdillalı b. ez-Zübeyr bildiriyor: Sa'd b. Ebi Vakkas öldüğü zaman, Aişe cenazenin yanına (Mescid'e) getirilmesini emretti. Bunun üzerine cenaze yanına getirildi. Bu konuda halkın ileri geri konuşmaya başladığı haberini alınca: "İnsanlar bir şey söylemekte ne kadar acelecidir. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süheyl b. Beydil'nın cenaze namazını Mescid'in içinden başka bir yerde kılmadı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8655 (3)- Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe, Sa'd b. Ebi Vakkas'ın cenazesinin yanına Mescid'e getirilmesini emretti. Bu konuda halkın ileri geri konuşmaya başladığı haberini alınca: "İnsanlar bir şey söylemekte ne kadar acelecidir. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süheyl b. Beyda'nın cenaze namazını Mescid'in içinden başka bir yerde kılmadı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8656 (4)- Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe ve diğer eşleri Sa'd b. Ebi Vakkas'ın ailesine cenazenin namazını kılmaları için yanlarına, Mescid'e getirilmesini emretti. (Getirilince de) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri namazını kıldılar. Halk bu hareketi hoş karşılamayınca bu durumu Aişe'ye zİkrettiler. Bunun üzerine Aişe: "İnsanların öyle yapmasına şaşırmıyor musunuz? Halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İbn Beyda'nın cenaze namazını Mescid'in içinden başka bir yerde kılmadı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ