MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

30- Definden Sonra Mezara Namaz Kılmak

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8608 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Her zaman Mescid'i süpüren zenci bir kadın -veya- bir erkek vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet onu görmeyip durumunu sorunca: "Öldü" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana haber verseydiniz ya'' buyurdu. "Gece vefat etti" dediklerinde: ''Bana onun mezarını gösterin'' buyurdu. Mezarını gösterdiklerinde de mezarın yanında namazını kıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (458, 460, 1337), Müslim (3/56), Ebu Davud (3203) ve İbn Mace (1527) rivayet ettiler.

 

 

 

8609 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Siyahi bir kişi Mescid'i süpürürdü. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göremeyince: "Mescid'i süpüren kişi ne haldedir?" diye sordu. Kendisine: "Öldü" denilince: "Bana niçin haber vermediniz?" diye sordu. Oradakiler: "Gece vakti ölmüştü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana onun mezarını gösterin" buyurdu ve mezara gidip namazını kıldı.

 

Ravi der ki: Sabit bu rivayette veya başka bir rivayette Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bu mezarlar, sahipleri için karanlıklarla doludur. Allah, benim bunların namazını kılmam sayesinde mezarlarını nurIandırır" buyurdu" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/553 (458) ve Müslim, cenaiz 2/657 (956) rivayet ettiler.

 

 

 

8610 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (ölen kişi defnedildikten sonra) mezara karşı namaz kılmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim, cenaiz 2/659 (955) rivayet etti.

 

 

 

2. Enes b. Malik

 

8611 (1) Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir kadın defnedildikten sonra namazını mezara karşı kıldı.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2173) ve İbn Mace (1531) rivayet ettiler.

 

 

 

8612 (2)- Enes bildiriyor: Zenci biri Mescid'i temizlerdi. Bu kişi vefat edince gece vakti defnedildi. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince: ''Haydi mezarına gidelim" buyurdu ve birlikte mezara gittiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu mezarlar ehline karanlıklarla doludur. Şüphesiz ki Allahı benim bunların namazını kılmamla mezarlarını nurlandırır'' buyurdu ve mezara gidip namazını kıldı. Ensar'dan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kardeşim öldü, ancak siz onun namazını kılmadınız" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mezarı nerededir?'' diye sordu. Adam mezarı gösterince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensari ile birlikte mezara gitti (ve namazını kıldı).

 

[Hasen]

 

Heysemi (4191) der ki: "Derim ki: Sahih'te bunun bir bölümü vardır. Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ