MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 30- Definden Sonra Mezara Namaz Kılmak

 

3. Yezıd b. Sabit

 

8613 (1) Yezid b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktık. Baki'ye geldiğimizde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeni bir mezar gördü ve kime ait olduğunu sordu. Kendisine: "Filan kadına aittir" denilince, onu tanıdı ve: ''Bana niçin haber vermediniz?'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Sen o zaman oruçlu ve öğle uykusunda idin. Bu sebeple sana haber vermek istemedik" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir daha öyle bir şey yapmayın. Ben aranızda olduğum müddetçe sizden biri öldüğü zaman mutlaka bana haber verin. Zira benim üzerine kıldığım namaz onun için rahmettir'' buyurdu. Sonra mezara geldi. Biz de arkasında saf tuttuk. Dört tekbirle de namazını kıldırdı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, cenaiz 4/84 (2022) ve İbn Mace, cenaiz 1/489 (1528) rivayet ettiler.

 

 

 

4. İbn Abbas

 

8614 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir kişinin cenaze namazını defnedildikten sonra mezara karşı kıldı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2170, 2171), Ebu Davud (3196), İbn Mace (1530), Tirmizi (1037) ve Nesai (4/85) rivayet ettiler.

 

 

 

8615 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze defnedildikten sonra namazını kıldı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8616 (3)- Şa'bi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte terk edilmiş bir mezar gören bir kişi bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına imam oldu. (Ashab) arkasında saf tuttu (ve namazını kıldı) " dedi. Süleyman eş-Şeybani der ki: Ona: "Ey Ebu Amr! Sana bunu kim bildirdi?" dediğimde: "İbn Abbas bildirdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Amir b. Rabia

 

8617 (1) Abdullah b. Amir, babasından bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezar gördü ve: ''Bu mezar kimindir?'' diye sordu. Oradakiler: "Bu filan kadının mezarıdır" cevabını verince: ''Bana haber verseydiniz ya'' buyurdu. Bunun üzerine: "Sen yatıyordun ve seni uyandırmak istemedik" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir daha öyle yapmayın ve beni cenazelerinize çağırın'' buyurdu. Sonra saf yaparak onun namazını kıldırdı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cenaiz 3/211 (3203), Tirmizi, cenaiz 3/346 (1037) ve İbn Mace 1/489 (1529) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ