MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

30- Gıyabi Cenaze Namazı Kılmak

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8577 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de iken Necaşi'nin ölüm haberini ashabına bildirdi. Ashab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında saf tuttu ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört tekbirle namazını kıldırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1327,3880), Müslim (2163, 2165), Nesai (4/26,94) ve İbn Hibban (3101) rivayet ettiler.

 

 

 

8578 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Necaşi öldüğü zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına onun ölüm haberini verdi ve (hep birlikte) ona istiğfarda bulundu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/94) rivayet etti.

 

 

 

8579 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin namazını dört tekbirle kılmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

8580 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Necaşi'nin ölüm haberi gelince ashab arkasına dizildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört tekbir getirerek namazını kıldırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

8581 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin vefatını ölümünün aynı gününde bize haber verdi ve namazgaha çıkıp ashabını arkasına dizerek dört tekbirle namazını kıldırdı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (1/226), Buhari (1245, 1333), Müslim (951), Ebu Davud (3204) ve Nesai (4/70) rivayet ettiler.

 

 

 

8582 (6)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin vefatını ölümünün aynı gününde bize haber verdi ve namazgaha çıkıp ashabını arkasına dizerek dört tekbirle namazını kıldırdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8583 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte (gıyabi olarak) Necaşi'nin namazını dört tekbirle kıldırdı."

 

[Hasen]

 

 

 

8584 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin ölüm haberini verdi ve: ''Onun için bağışlanma dileyin'' buyurdu. Sonra ashabıyla birlikte namazgaha çıkıp diğer cenazelere kıldığı gibi namazını kıldırdı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8585 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin namazını dört tekbirle kılmıştır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

8586 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gün Habeşli salih bir kardeşiniz vefat etti, gelin saf tutun'' buyurdu. Biz de saf tuttuk ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ite birlikte onun namazını kıldık.

 

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/109) ve Tirmizi, cenaiz 3/357 (1039, "hasen sahih garib") rivayet ettiler.

25509 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8587 (2)- Ata, Cabir kanalıyla bir önceki hadisin aynısını zİkretti ve Necaşi'nin isminin "Ashame" olduğunu söyledi.

 

 

 

8588 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gün, Allah'ın salih kulu Ashame öldü. Kalkın onun namazını kılın'' buyurdu. Sonra kalkıp imam oldu ve birlİkte namazını kıldık.

 

[Sahih]

 

 

 

8589 (4)- Cabir bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin namazını kıldı ve biz arkasında iki saf tuttuk."

 

[Sahih]

 

 

 

8590 (5)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ashame en-Necaşi'nin namazını dört tekbirle kılmıştır.

 

Diğer tahric: Buhari (1334, 3879) ve Müslim (2166) rivayet ettiler.

8619 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8591 (6)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Necaşi'nin ölüm haberi gelince: ''Şehrinizden başka bir şehirde ölen kardeşinizin namazını kılın'' buyurdu. Sonra ashabıyla namazını kıldı. Ben ikinci veya üçüncü saf ta idim. Onun ismi Ashame idi.

 

[Sahih]

 

 

 

8592 (7)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Topraklarınız dışında ölen kardeşinizin namazını kılın'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi kimdir?" diye sorunca: ''Necaşi Ashameldir'' buyurdu. Ata der ki: Cabir'e: "Onun için saf tuttunuz mu?" dediğimde: "Evet, ben üçüncü saftaydım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Huzeyfe b. Esıd

 

8593 (1) Huzeyfe b. Esid el-Gifari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin ölüm haberini verip: ''Şehrinizden başka bir şehirde ölen kardeşinizin namazını kılın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (3047) rivayet etti.

 

 

 

8594 (2)- Huzeyfe b. Esid bildiriyor: Resl'tlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün ashabın yanına çıkıp: "Şehrinizden başka bir şehirde ölen kardeşinizin namazını kılın" buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi kimdir?" diye sorunca: "5uhme -Ezher rivayetinde: "Sahme"- en-Necaşi'dir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8595 (3)- Huzeyfe b. Esid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün ashabının yanına gelip: "Topraklarınız dışında ölen kardeşinizin namazını kılın'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi kimdir?" diye sorunca: "Suhme en-Necaşi'dir" buyurdu. Bunun üzerine kalkıp namazını kıldılar.

 

[Sahih]

 

 

4. İmran b. Husayn

 

8596 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılınız'' buyurdu ve namaz için durdu. Biz de arkasında saf tuttuk. Ben ikinci safta idim. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2169), İbn Mace (15 35), Tirmizi (1039) ve Nesai (4/57) rivayet etti.

 

 

 

8597 (2)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Necaşi'nin ölüm haberi gelince: ''Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılınız'' buyurdu ve namazını kıldı. Ashab da arkasında saf tutmuştu.

 

[Hasen]

 

 

 

8598 (3)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'yi kasdederek: "Sizin bir kardeşiniz öldü, kalkın onun namazını kılın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8599 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşiniz Necaşi öldü, kalkın onun namazını kılın'' buyurdu. Bunun üzerine saf tutup sizin cenaze namazını kıldığınız gibi onun namazını kıldık.

 

[Sahih]

 

 

 

8600 (5)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşiniz Necaşi öldü, kalkın onun namazını kılın'' buyurdu. Bunun üzerine cenaze namazında saf tuttuğumuz gibi saf tuttuk ve normal cenaze namazını kıldığımız gibi namazını kıldık.

 

[Sahih]

 

 

 

8601 (6)- İmran b. Husayn bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8602 (7)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılın'' buyurdu ve namaza durdu. Biz de arkasında saf tuttuk. Sonra cenaze önündeymiş gibi namazını kıldırdı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Cerir b. Abdillah

 

8603 (1) Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşiniz Necaşi öldü, ona istiğfarda bulunun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8604 (2)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''kardeşiniz Necaşi öldü, ona istiğfarda bulunun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (2347) rivayet etti.

 

 

 

6. Filan b. Cariye

 

8605 (1) Filan b. Clriye el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılın '' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1536) rivayet etti.

 

 

 

8606 (2)- Filan b. Cariye el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kardeşiniz Necaşi öldü, onun namazını kılın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

7. İbn Abbas (r.a.)

 

8607 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necaşi'nin cenaze namazını kılmıştır.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ