MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 29- Hain Kişinin, intihar Edenin ve Had Cezası ile Öldürülen Kişinin Cenaze Namazı

 

2. Cabir b. Semure

 

8556 (1) Cabir b. Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir adamın kendini öldürdüğü haberi verilince: ''O zaman namazını kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (978) rivayet etti.

 

 

 

8557 (2)- Cabir b. Semure bildiriyor: Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir adamın okun demiri ile kendini keserek öldürdüğü haberi verilince: ''O zaman namazını kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8558 (3)- Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre adamın biri kendini öldürmüş ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun namazını kılmamıştır.

 

[Hasen]

 

 

 

8559 (4)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişi yaralandı ve yarası ona eziyet vermeye başladı. Bunun üzerine gidip mızrakların demiriyle kendini boğazladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de bu kişinin namazını kılmadı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını kılmayışı (böyle yapanlar için) yön verici bir davranış idi.

 

Abdullah (b. Ahmed) der ki: Abdullah b. Amir bize bu hadisi kitabından bu şekilde okudu. "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını kılmayışı (böyle yapanlar için) yön verici bir davranış idi" ziyadesinin mutlaka Şerik'İn sözü olduğu görüşündeyim.

 

[Hasen]

 

 

 

8560 (5)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir kişi öldü. Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişi öldü" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, ölmedtl buyurdu. Adam ikinci ve üçüncü defa gelip haber verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl öldü?'' diye sordu. Adam: "Kendini mızrakla vurup öldürdü" deyince: ''0 zaman namazını kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (6619), Taberani, M. el-Kebir'de (1920) ve Hakim (1/364) rivayet ettiler.

 

 

 

8561 (5)-Z Cabir b. Semure: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini öldüren kimsenin namazını kılmadı" demiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

8562 (7)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: "Adamın biri kendini mızrakla vurup öldürdü ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kişinin namazını kılmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8563 (8)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Adamın biri kendini öldürdü ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kişinin namazını kılmadı."

 

[Hasen]

 

 

 

8564 (9)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Adamın biri kendini öldürdü" Haccac rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında" ibaresi geçmiştir- ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kimsenin namazını kılmadı.

 

[Hasen]

 

 

 

-----8564 (10) numaralı hadisi, 8560 (5)'in aynısı olduğundan sildik.

 

 

 

8566 (11)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudilerden (zina eden) bir adamla kadını recmetti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarını kıldıracağı zaman ezan okunmaz, kamet getirilmezdi. Adamın biri kendini öldürünce Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O kişinin cenaze namazını kılmadı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2006), Tirmizi (532), Ebu Davud (1183) ve İbn Huzeyme (1432) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ