MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 29- Hain Kişinin, intihar Edenin ve Had Cezası ile Öldürülen Kişinin Cenaze Namazı

 

3. İmran b. Husayn

 

8567 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Cuheyne'li bir kadın Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında zina ettiğini itaraf edip: "Ben hamileyim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının velisini çağırıp: ''Buna iyi davran ve doğum yaptığı zaman bana haber ver'' dedi. Adam öyle yaptı (ve kadın doğum yaptığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verdi). Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın giysilerini üstüne çekti ve yine emri üzerine recmedildi. Sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun namazını kıldı. Ömer b. el-Hattab: "Ey Allah'ın Resulü! Onu recmettiğin halde namazını mı kılıyorsun?" deyince: ''0, öyle bir tövbe etti ki, eğer tövbesi Medine'den yetmiş kişiye bölünse yeterdi. Sen, kendi canını Allah'a ikram edenden (recim cezasına razı olandan) daha faziletli birini gördün mü?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudud 4/151 (4440), Tirmizi, hudud 4/42 (1435, "hasen sahih"), Nesai, hudud 4/63 (1957), Darimi, hudud 2/235 (2325) ve İbn Mace, hudud 2/854 (2555) rivayet ettiler.

 

 

 

8568 (2)- İmran b. Husayn bildiriyor: Zina ile hamile kalan Cuheyne'li bir kadın Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben haddi (şeri cezayı) gerektirecek bir suç işledim. Bana haddi uygula" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının velisini çağırıp: ''Buna iyi davran ve doğum yaptığı zaman onu bana getir'' dedi. Adam öyle yaptı (ve kadın doğum yaptığında onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdi). Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın giysilerini üstüne çekti ve yine emri üzerine recmedildi. Sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldı. Ömer: "Zina ettiği halde namazını mı kılıyorsun?" deyince: ''O, öyle bir tövbe etti ki, eğer tövbesi Medine'den yetmiş kişiye bölünse yeterdi. Senı kendi canını Allah'a ikram edenden daha faziletli birini gördün mü?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8569 (3)- İmran b. Husayn bildiriyor: Zina ile hamile kalan Cuheyne'li bir kadın Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben haddi gerektirecek bir suç işledim. Bana haddi uygula" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının velisini çağırıp: ''Buna iyi davran ve doğum yaptığı zaman onu bana getir'' dedi. Adam öyle yaptı (ve kadın doğum yaptığında onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdi). Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın giysilerini üstüne çekti ve yine emri üzerine taşlandı. Sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldı. Ömer: "Onu taşlattığın halde namazını mı kılıyorsun?" diye sorunca: ''0; öyle bir tövbe etti ki, eğer tövbesi Medine'den yetmiş kişiye bölünse yeterdi. Senı kendi canını Allah'a ikram edenden daha faziletli birini gördün müVbuyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8570 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: Cuheyne'li hamile bir kadın Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ben haddi gerektirecek bir suç işledim. Bana haddi (şer'i cezayı) uygula" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadın doğum yapana kadar ona iyi bakılmasını emretti. Kadın doğum yaptığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın giysilerini üstüne çekti ve onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taşlattı. Sonra da namazını kıldı. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Zina ettiği halde namazını mı kılıyorsun?" deyince: ''0, öyle bir tövbe etti ki, eğer tövbesi Medine'den yetmiş kişiye bölünse yeterdi. Senı kendi nefsini Allah'aikram edenden daha faziletli birini gördün mü?'' buyurdu.

 

 

 

4. Ebu Bekre

 

8571 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i katırına binmiş olarak gördüm. O ara hamile bir kadın geldi (kendini kasdederek) ve: "Bir kadın zina etti. Onu recmedin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın açığa çıkarmadığını sen de gizle'' buyurunca kadın geri gitti. Sonra kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geri döndü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine katınnın üzerindeydi. Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Onu recmedin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Allah'ın açığa çıkarmadığını sen de gizle'' buyurdu. Kadın tekrar gitti ve sonra üçüncü defa geri döndü. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katınnın üzerindeydi. Kadın katınn yularını tutup: "Allah için onu recmedin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuğunu doğuruncaya kadar git'' dedi. Kadın bir erkek çocuk doğurduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve durumunu bildirdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Git ve lohusalıktan çıkıp temizlendiğinde gel’’ buyurdu. Kadın lohusalıktan çıkıp temizlendikten sonra geri geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) temizlenip temizlenmediğine dair kadınların onu kontrol etmesini emretti. Kadınlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip temizlendiğine dair şahitlik ettiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadının göğsü seviyesine kadar bir çukur açılmasını ve kadının o çukura gömülmesini emretti. Sonra Müslümanlarla birlikte gelip nohut tanesi kadar bir taş alarak kadını recmetti. Sonra da Müslümanlara: ''Recmedin ve yüzüne vurmaktan sakının'' buyurdu. Kadını ölene kadar taşladılar. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının çıkarılmasını emretti ve namazını kılıp: ''Eğer bunun sevabı Hicaz ahalisinin hepsine dağıtılacak olsaydı yeterdi'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (7196) rivayet etti.

 

 

 

8572 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir Ancak farklı olarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğu himayesi altına aldı" ve "Eğer bunun sevabı Hicaz ahalisinin tümüne dağıtılacak olsaydı onlara yeterdtl ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

5. Bureyde el-Eslemi

 

8573 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından şöyle bildirir: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken bir kadın gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim ve beni temizlemeni istiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Geri dön'' buyurdu. Kadın diğer günün sabahı tekrar gelip zina ettiğini itiraf ederek: "Ey Allah'ın Resulü! Beni temizle!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Geri dönrı buyurdu. Kadın yine diğer günün sabahı tekrar gelip zina ettiğini itiraf ederek: "Ey Allah'ın Resulü! Yoksa beni, Maiz b. Malik'i geri çevirdiğin gibi geri çevirmek mi istiyorsun? Vallahi ben hamileyim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geri dön ve doğumdan sonra gel'' buyurdu. Kadın doğum yaptıktan sonra kucağında çocuğuyla gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben bunu doğurdum" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Git ve çocuk sütten kesilince gel'' buyurdu. Çocuk sütten kesilince kadın geri geldi. Çocuğun elinde bir ekmek parçası vardı. Kadın: "Bu, çocuk sütten kesildi" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğu istedi ve onu Müslümanlardan bir kişiye verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadına bir çukur kazıldı ve kadın göğüs seviyesine kadar gömüldü. Sonra recmedilmesini emretti. Halid b. el-Velid bir taşla gelip kadına vurdu ve kadının kanı Halid'in yüzüne fışkırdı. Bunun üzerine kadına sövdü ve onu duyan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş ol ey Halid! Kadına sövme. Canım elinde olana yemin olsun ki, kadın öyle bir tövbe etti ki, vergi toplayan kişi bu şekilde tövbe etse kabul olurdu'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın kefenlendi ve namazını kıldıktan sonra da defnedildi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Darimi (2324), Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (7197), Ebu Avane (6295) ve Beyhakı (8/229) rivayet ettiler.

17384 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ