MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

26- Cenaze Namazım Kılmanın ve Cenazenin Defin işi Bitene Kadar Hazır Bulunmanın Fazileti

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8495 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat ecir vardır. Kim de ardından gidip defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona küçüğü Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat ecir vardır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3168 (3/175) ve Müslim (l/259) rivayet ettiler.

 

 

 

8496 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona küçüğü Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat ecir vardır'' buyurdu. Oradakiler: "İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" diye sorunca: ''İki büyük dağ kadardır'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/259) ve Buhari (3/158, 159) rivayet ettiler.

 

 

 

8497 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Kim bir cenaze namazını kılarsa ve arkasından giderse ona Uhud dağı gibi iki kırat ecir vardır. Kim de namazını kılar ve ardından gitmezse ona Uhud dağı gibi bir kirat ecir vardır'' buyurdu.

(Ravi) İbn Bekr: "Kirat, Uhud dağı kadardır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8498 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat ecir vardır. Kim de cenaze lahdine konulana kadar hazır bulunursa ona iki kirat ecir vardır. İki kirat ise, iki büyük dağ gibidir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

8499 (5)- Velid b. Abdirrahman bildiriyor: Ebu Hureyre: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat ecir vardır. Kim de ardından gider ve defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kirat ecir vardır'' buyurdu" dedi. Bunun üzerine Abdullah b. Ömer: "Ey Ebu Hureyre! Ne konuştuğuna dikkat et. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadisine eklemede bulunmaktasm" dedi. Ebu Hureyre, Abdullah b. Ömer'i elinden tutup Aişe'ye götürdü. Aişe, Ebu Hureyre'yi doğrulayınca, Ebu Hureyre: "Ey Ebu Abdirrahman! ValIahi, çarşılarda alışveriş yapmak gibi meşguliyetler benim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte olmama mani olmadı. Ben, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana sadece bir lokma yedirmesini veya bir kelime öğretmesini beklerdim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2581) ve İbn Ebi Şeybe (3/320) rivayet ettiler.

 

 

 

8500 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim iman ile Allah rızasını gözeterek bir müslümanın cenaze namazını kılarsa ve defnedilene kadar hazır bulunursa, her biri Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat ecirle geri döner. Kim de namazını kılar ve defnedilmeden geri dönerse bir kirat ecir ile geri döner.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, iman (8/121) rivayet etti.

 

 

 

8501 (7)- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim. ''Kim bir cenaze ardından gidip namazını kılarsa -veya: "Kim bir cenaze namazını kılarsalı dedi, Şu'be burada şüpheye düştü- ona bir klrat sevab vardır. Eğer defninde de hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır. Kırat da, Uhud dağı gibidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müsned'inde (434) İshak b. Raheveyh rivayet etti.

 

 

 

8502 (8)- Ebu Hazım, Ebu Hureyre'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir klrat sevab vardır. Eğer mezara konulana kadar defninde de hazır bulunursa ona iki klrat sevab vardır'' buyurdu. Kendisine: "Ey Ebu Hureyre! Kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" dediğimde: "Uhud dağı gibidir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (945) rivayet etti.

 

 

 

8503 (9)- Ebu Seleme, Ebu Hureyre'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir klrat sevab yazılır. Eğer defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona küçüğü Uhud dağı kadar olmak üzere iki klrat sevab vardır'' buyurdu. Bu haber İbn Ömer'e ulaşınca bunu çok abartılı gördü ve bu konuyu sormak için birini Aişe'ye gönderdi. Aişe: "Ebu Hureyre doğru söyledi" deyince, İbn Ömer: "O zaman biz birçok kiratlık sevapları kaçırmışız" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1040) rivayet etti.

 

 

 

8504 (10)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenazenin ardından gidip onu taşırsa, gömerken üzerine toprak atarsa ve gitmesi için izin verilene kadar orada oturursa küçüğü Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat sevab ile geri döner.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (4136) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan İbni Lehia şaibelidir."

 

 

 

8505 (11)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenazenin ardından gidip onu taşırsa, defnedilirken üzerine toprak atarsa ve kendisine izin verilinceye kadar orada oturup beklerse, her biri Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat sevab ile geri döner. ''

 

[Hasen]

 

 

 

8506 (12)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim Allah rızasını gözeterek bir cenazenin ardından giden, namazı kılınıp defnedilene kadar hazır bulunursa her biri Uhud dağı kadar olmak üzere iki kırat sevab ile geri döner. Kim de namazını kılar ve defnedilmeden önce geri dönerse bir kırat sevab ile geri döner. ''

İshak rivayetinde: ‘‘İman ile Allah rızasını gözeterek, ve ''Mezara konulmadan önce geri dönerse bir kırat sevab ile geri döner'' ibaresi geçmiştir. 

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/77) ve İbn Hibban (3080) rivayet ettiler.

 

 

 

8507 (13)- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı: ‘‘İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerekıl ve ''Mezara konulmadan önce geri dönerse bir kirat sevab ile geri döne'' ifadesiyle aktarılınıştır.

 

[Hasen]

 

 

 

8508 (14)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenaze ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kırat sevab vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" diye sorunca: ''Her biri Uhud dağı kadardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8509 (15)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'Xim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat sevab vardır. Kim de defnedilene kadar hazır bulunursa ona biri -veya küçüğü- Uhud dağı kadar olmak üzere iki kirat sevab vardır'' buyurdu. Ebu Seleme der ki: Bunu İbn Ömer'e zikrettiğimde kiratı abartılı gördü ve bu konuyu sormak için birini Aişe'ye gönderdi. Aişe: "Ebu Hureyre doğru söyledi" deyince, İbn Ömer:

"O zaman biz birçok kiratlık sevaplan kaçırmışız" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8510 (16)- Velid b. Abdirrahman el-Cureşi bildiriyor: İbn Ömer, Ebu Hureyre'nin Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek: ''Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kirat ecir vardır. Defnedilmesinde de hazır bulunursa ona iki kirat ecir vardır. Kirat, Uhud dağından daha büyüktür'' dediğini gördü. Bunun üzerine: "(Ey) Ebu Hureyre! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ne anlattığına bak" dedi. Ebu Hureyre, İbn Ömer'i elinden tutarak Aişe'nin yanına gitti ve: "Ey Mu'minlerin annesi! Allah için söyle. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kirat ec ir vardır. Defnedilmesinde hazır bulunursa ona iki kirat ecir vardır'' dediğini işittin mi?" dediğinde, Aişe: "ValIahi evet" dedi. Bunun üzerine Ebu Hureyre: "Hurma fidanları dikmek ve çarşılarda alışveriş yapmak gibi meşguliyetler benim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte olmama mani olmadı. Ben, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana sadece bir lokma yedirmesini veya bir kelime öğretmesini beklerdim" deyince, İbn Ömer: "Ey Ebu Hureyre! Sen, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bizden daha fazla bulunurdun. Dolayısıyla onun hadislerini bizden daha iyi bilirsin" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/259, 260) rivayet etti.

 

 

 

8511 (17)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat sevab vardır'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" diye sorulunca: ''Uhud dağı gibidir'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8512 (18)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat sevab vardır'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" diye sorulunca: ''Uhud dağı gibidir'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8513 (19)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenazede bulunur ve namazını kılarsa ona bir klrat sevab vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona ikı klrat sevab vardır'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" denilince: ''İki büyük dağ gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/110) ve Müslim, cenaiz 1/652 (945) rivayet ettiler.

 

 

 

8514 (20)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir klrat ecir vardır. Kim de ardından gider ve defnedilmesinde hazır bulunursa ona biri -veya küçüğü- Uhud dağı gibi olmak üzere iki kırat ecir vardır. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

8515 (21)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kirat sevab vardır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Şu bizim kiratımız kadar mı?" dediğinde: ''Hayırl Uhud dağı gibi veya Uhud dağından daha büyük" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

8516 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze evine gelir ve namazını kılana kadar ardından giderse ona bir kirat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona Uhud dağı gibi iki kirat ecir vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Müşkili'l-asar'da (1259) rivayet etti.

 

 

 

8517 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir cenaze namazını kılar ve defin işi bitene kadar orada hazır bulunursa ona iki kirat ecir vardır. Kim de namazını kılar ve defin işlerinde hazır bulunmazsa ona bir kirat ecir vardır. Bir kirat ise, Uhud dağı gibidir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Zevaid 824) rivayet etti.

Heysemi (3/29) kaynak olarak Ebu Ya'la'yı gösterip isnadının hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

8518 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: 'Kim bir cenaze evine gelir ve namazını kılana kadar ardından giderse ona bir kirat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona Uhud dağı gibi iki kırat ecir vardı/'buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ