MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 26- Cenaze Namazım Kılmanın ve Cenazenin Defin işi Bitene Kadar Hazır Bulunmanın Fazileti

 

3. Sevban

 

8519 (1) Sevban bildiriyor: Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Kim bir cenaze ardından giderse ona bir kırat sevab vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır" buyurdu. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e: "İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" denilince: "Küçük olanı, Uhud dağı kadardır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (946) rivayet etti.

 

 

 

8520 (2)- Sevban bildiriyor: Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kırat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat ecir vardır. Bir kırat ise Uhud dağı gibi büyüktür" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8521 (3)- Sevbin bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir kırat sevab vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır. Bir kırat ise Uhud dağı gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8522 (4)- Sevbin bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kırat sevab vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır'' buyurdu. Oradakiler: "İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" deyince: ''Küçük olanı, Uhud dağı kadardır'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8523 (5)- Sevbin bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir cenazenin namazını kılarsa ona bir kırat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat ecir vardır'' buyurdu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! İki kirat nedir (büyüklük olarak ne kadardır)?" denilince: ''Küçük olanı, Uhud dağı kadardır'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8524 (6)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenazenin namazını kılarsa ona bir klrat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki klrat ecir vardır" buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kirat(ın büyüklüğü) sorulunca: ''(Bir kırat) Uhud dağı gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (946) ve İbn Mace (1540) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Abdullah b. Muğaffel

 

8525 (1) Abdullah b. Muğaffel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir klrat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki klrat ecir vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/55) rivayet etti.

 

 

 

8526 (2)- Abdullah b. Muğaffel bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenaze namazını kılarsa ona bir klrat ecir vardır. Kim de defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki klrat ecir vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Ubey b. Ka'b

 

8527 (1) Ubey bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kırat sevab vardır. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki O, Mizan'ında Uhud dağından daha ağırdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Müşkili'l-Asar'da (1267) ve İbn Mace (1541) rivayet ettiler.

 

 

 

6. Bera b. Azib

 

8528 (1) Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Kim bir cenazenin ardından gider ve namazını kılarsa ona bir kırat sevab vardır. Kim de namazdan sonra yine ardından gider ve defin işi bitene kadar hazır bulunursa ona iki kırat sevab vardır. Bir kırat ise Uhud dağı gibidir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Nesai (4/54) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ