MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

24- Erkek ve Kadının Kefenleme Şekli; Kişi Kaç Giysi ile Kefenlenmelidir?

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

8461 (1) Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suhuliyye denilen (gömleği ve başlığı olmayan) üç parça beyaz kumaşı içinde kefenlendi. Ebu Bekr bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne ile kefenlendi?" diye sorunca: "Üç parça giysi ile kefenlendi" dedim. Bunun üzerine Ebu Bekr: "Beni bu iki giysimle kefenleyin ve üzerlerine de yeni bir kefen kullanın" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/95), Müslim, cenaiz 2/649 (941), Tirmizi, cenaiz 3/312 (996, "hasen sahih"), İbn Mace (1469), Nesai (4/35) ve Ebu Davud, cenaiz 3/198 (31511) rivayet ettiler.

 

 

 

8462 (2)- Ebu Seleme der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç parça giysi ile kefenlendi?" diye sorduğumda: "Suhuliyye denilen üç parça beyaz giysi ile kefenlendi" dedi. 2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (3/49) rivayet etti.

 

 

 

8463 (3)- Hz. Aişe der ki: Ebu Bekr: "Ey kızcağızım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi gün vefat etti?" diye sorunca: "Pazartesi günü vefat etti" dedim. "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i kaç parça giysi ile kefenlendiniz?" dediğinde: "Babacığım! Suhuliyye denilen Yemen işi üç parça giysi ile kefenledik. Bunların arasında gömlek ve sarık yoktu. Onlarla sadece sarıldı" dedim.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8464 (4)- Urve, Hz. Aişe'den bildiriyor: Ebu Bekr ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi gün vefat etti?" diye sorunca: "Pazartesi günü vefat etti" dedi. "Onu kaç parça giysi ile kefenlediniz?" dediğinde: "Suhuliyye denilen Yemen işi üç parça bez içinde kefenlendik. Bunların arasında gömlek ve sarık yoktu" dedi. Ebu Bekr: "Bu giysime bak. Üzerinde za'faran veya çamur lekesi bulunmaktadır. Bunu yıka ve (beni kefenlemekte) bununla birlikte iki giysi daha kullan" dedi. Bunun üzerine Aişe: "Babacığım! Bu eski bir giysidir" deyince, Ebu Bekr: "Dirilerin yeni giysilere ölülerden daha fazla ihtiyacı vardır. Eski giysiler de ölüler içindir" dedi. Abdullah b. Ebi Bekr, onlara hibere (denilen Yemen) kumaşından bir giysi vermişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce onunla sarıldı. Sonra üstünden çıkarıldı ve üç parça beyaz giysi ile kefenlendi. Bunun üzerine Abdullah giysiyi geri aldı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tenine temas eden giysi ile ben kefenleneceğim" dedi. Sonra da: "Vallahi, Allah'ın kendisiyle Peygamberinin kefenlenınesini men etmiş olduğu şeyle ben de kendimi kefenlemem" dedi. O da salı gecesi öldü ve o gece defnedildi. Aişe öldüğü zaman Abdullah b. ez-Zübeyr onu gece vakti defnetti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Ebu Ya'li (4495) rivayet etti.

 

 

 

8465 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), suhuliyye denilen Yemen işi üç parça kumaş ile kefenlendi. Bu kefen parçalarının arasında gömlek ve sarık yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

8466 (6)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen işi üç parça beyaz bez ile kefenlendi. Bunların arasında gömlek ve sarık yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

8467 (7)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman Yemen yapımı, pamuktan üç parça beyaz bez ile kefenlendi. Bunların arasında gömlek ve sarık yoktu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (941) rivayet etti.

 

 

 

8468 (8)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman Yemen yapımı, pamuktan üç parça beyaz giysi ile kefenlendi. Bunların arasında gömlek ve sarık yoktu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8469 (9)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman suhuliyye denilen Yemen işi üç parça kumaş ile kefenlendi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/35) rivayet etti.

 

 

 

8470 (10)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç parça Yemen kumaşılçarşafı ile kefenlendi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8471 (11)- Hz. Aişe der ki: (Babam) Ebu Bekr'in hastalığı ilerleyince: "Bu gün hangi gündür?" diye sordu. Ona: "Pazartesi günüdür" dediğimizde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi gün vefat etti?" diye sordu. Ona: "Pazartesi günü vefat etti" dediğimizde: "Ben de akşama kadar ölmeyi arzu ederim" dedi. Giymiş olduğu giyside kırmızı çamur lekesi vardı. o: "Eğer ölürsem bu giysimi yıkayıp üzerine iki yeni giysi daha alın ve beni üç giysi ile kefenleyin" dedi. Kendisine: "Hepsini de yeni yapalım mı?" dediğimizde: "Hayır, eski giysiler ölüler içindir" dedi. O, salı gecesi vefat etti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (1/224), Buhari, Fethu'l-bari 3/252 (1387) ve Beyhaki (3/399) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ