MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 24- Erkek ve Kadının Kefenleme Şekli; Kişi Kaç Giysi ile Kefenlenmelidir?

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

8472 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç parça giysi ile kefenlendi. Biri öldüğü sırada üzerinde bulunan gömleği, biri de iki parçadan oluşan Necran işi kaftandır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/170) rivayet etti.

 

 

 

8473 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parça beyaz giysi ve kırmızı bir yelek ile kefenlendi."

 

[Hasen]

 

 

 

8474 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki beyaz ve bir kırmızı yelek ile kefenlendi."

 

[Hasen]

 

 

 

8475 (4)- İbn Abbas anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yıkamak için toplandıkları zaman evde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesi Abbas b. Abdilmuttalib, Ali b. Ebi Talib, Fadl b. Abbas, Kusem b. el-Abbas, Usame b. Zeyd b. Harise ve azatlısı Salih'ten başka hiç kimse yoktu. Yıkamak için toplandıkları zaman Evs b. Havli el-Ensari kapının arkasından seslendi. Sonra Avf b. Hazrec oğuHarından biri seslendi. Bu kişi Bedir savaşına katılmıştı. Bu kişi Ali b. Ebi Talib'e: "Ey Ali! Allah için diyorum, biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmetten payımızı alalım" dedi. Ali ona: "İçeri gir!" dedi. Bunun üzerine içeri girdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yıkanmasında hazır bulundu. Ancak yıkamaya karışmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gömleği üzerinde iken kendisini göğsüne dayadı. Abbas, Fadl, Kusem ve Ali ile birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i çevirmekteydi. Usame b. Zeyd ve azatlısı Salih su dökmekte idi, Hz. Ali, O'nu yıkamaya başladı. Başka ölülerde görülen (akıntı benzeri) hiçbir şey Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de yok idi. Hz. Ali yıkama işini bitirene kadar: "Anam babam sana feda olsun, dirin de ölün de ne kadar temizdir" deyip durdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i su ve sidr ile yıkıyordu. Sonra onu kuruttular ve her ölüye yapıldığı gibi yapıldı. Sonra iki beyaz ve bir hibere (Yemen yapımı) hırka ile olmak üzere üç giysi ile kefenlendi. Sonra Abbas iki kişiyi çağırıp: "Biriniz Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ın yanına gitsin. Biriniz de Ebu Talha b. Sehl el-Ensari'ye gitsin" dedi. Ebu Ubeyde b. el-Cerrah mezarın ortasında çukur şeklinde (şak) açan biri idi. Ebu Talha b. Sehl el-Ensari ise Medine ahalisi için lalıid yapardı. Abbas onları gönderirken kendilerine: "Allahım! Peygamberin için sen seç" dedi. Bunun üzerine gönderilen iki kişi yola çıktı. Ancak Ebu Ubeyde'ye giden kişi onu bulamadı. Diğeri ise Ebu Talha'yı buldu. O da gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e lahid açtı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ