MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

21- Taşrada Ölünün Yıkanış Şekli

 

1. Ümmü Atiyye

 

8421 (1) Ümmü Atiyye der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızını yıkarken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelip: ''Onu üç veya beş defa yıkayın. Eğer gerek duyarsanız daha fazla yıkayın. Onu su ve sidr ile yıkayın. Sonuncu yıkamanızda da onu kafur veya kafur'dan bir miktar koyarak yıkayın. İşiniz bitince de bana haber verin'' buyurdu. Biz de işimizi bitirince kendisine haber verdik. Bunun üzerine bize kendi giydiği peştemalini verdi ve: ''Bunu ona sarın'' buyurdu.

Muhammed (b. Sirin) ekledi: Hafsa: "Onu tek sayıda üç veya beş defa yıkadılar" dedi. Ümmü Atiyye ise: "Biz onun saçlarını üç bukle yaptık" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 3/125 (1253), Müslim, cenaiz 2/646 (939), Nesai, cenaiz (4/28), Tirmizi, cenaiz 3/306 (990, "hasen sahih") ve İbn Mace, cenaiz 1/468 (1458) rivayet ettiler.

 

 

 

8422 (2)- Ümmü Atiyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı Zeyneb vefat ettiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu tek sayıda üç veya beş defa yıkayın. Beşinci yıkamada kafur veya kafur'dan bir miktar koyarak yıkayın. Bitirince de bana bildirin'' buyurdu. Biz de işimizi bitirince kendisine haber verdik. Bunun üzerine bize kendi giydiği peştemalini verdi ve: ''Bunu ona sarın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8423 (3)- Ümmü Atiyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızını yıkarken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize onu (su ve ) sidr ile üç defa, gerekirse beş defa, gerekirse daha fazla yıkamamızı emretti. Daha fazlanın yedi defa olduğu görüşünde idik."

 

[Sahih]

 

 

 

8424 (4)- Ümmü Atiyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızlarından biri vefat etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize onu üç defa veya beş defa, gerekirse daha fazla yıkamamızı ve son yıkamada bir parça sidr (sabun gibi bir temizleyid) ve kafur koymamızı emretti."

 

 

 

8425 (5)- Ümmü Atiyye der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızını yıkarken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelip: ''Onu üç veya beş defa yıkayın. Eğer gerek duyarsanız daha fazla yıkayın. Sonuncu yıkamanızda da onu kafur veya kafurdan bir miktar ekleyerek yıkayın. İşiniz bitince de bana haber verin'' buyurdu. Biz de işimizi bitirince kendisine haber gönderdik. Bunun üzerine bize kendi giydiği peştemalini verdi ve: ''Bunu ona sarın'' buyurdu.

Muhammed (b. Sirin) ekledi: Hafsa: "Biz onun saçlarını üç bukle yaptık" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8426 (6)- Ümmü Atiyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızlarından biri vefat edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gelip: ''Onu (su ve) sidr ile tek sayıda üç veya beş defa yıkayın. Eğer gerek duyarsanız daha fazla yıkayın. Sonuncu yıkamanızda da onu kafur veya kafur'dan bir miktar koyarak yıkayın. İşiniz bitince de bana haber verin'' buyurdu. Biz de işimizi bitirince kendisine haber verdik. Bunun üzerine bize kendi giydiği peştemalini verdi ve: ''Bunu ona sarın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8427 (7)- Hafsa, Ümmü Atiyye'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızının yıkanmasıyla ilgili olarak: '' (Yıkamaya) sağ uzuvlarından ve abdest uzuvlarından başlayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8428 (8)- Ümmü Atiyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızlarından biri vefat edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gelip: ''Onu (su ve) sidr ile tek sayıda üç veya beş defa yıkayın. Eğer gerek duyarsanız daha fazla yıkayın. Sonuncu yıkamanızda da onu kafur veya ktifurdan bir miktar koyarak yıkayın. İşiniz bitince de bana haber verin'' buyurdu. Biz de işimizi bitirince kendisine haber verdik. Bunun üzerine bize kendi giydiği peştemalini verdi ve: ''Bunu ona sarın'' buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının saçlarına üç bukle yaptık. İki buklesini ve perçemlerini arkasına salıverdik.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ