MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

22- ihramlı Olması Dışında Ölüyü Kefenlemek ve Vücuduna Koku Sürmek; ihramlı Kişinin Kefenlenmesi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

8429 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulunan ihramlı bir kişiyi devesi düşürünce boynu kırılıp öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu su ve sidr ile yıkayın. İhram giysileri ile kefenleyin ve koku sürmeyin. Başını örtmeyin. Zira o, kıyamet gününde telbiye getirerek diriltilecektir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1851), Nesai (5/197) ve Müslim (1206) rivayet ettiler.

11483 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8430 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken ihramlı bir kişi devesinden düşüp boynu kırıldı ve öldü. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu su ve sidr ile yıkayın. İhram giysileri ile defnedin ve koku sürmeyin. Başını örtmeyin. Zira Allah kıyamet gününde onu, O, tehlil ederken haşredecektir.'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Şafil (1/205) Müslim (1206), Ebu Davud (3238) ve Tirmizi (951) rivayet ettiler.

11514 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8431 (3)- İbn Abbas: "Ona koku yaklaştırmayın" demiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Şafii (1/205) ve Beyhaki (5/54) rivayet ettiler.

11515 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8432 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, ihramda iken bineğinin düşürmesiyle boynu kırılıp ölen bir adamdan söz edilince: ''Onu kefenleyin, ancak başını örtmeyin ve koku sürmeyin. Zira O, kıyamet gününde telbiye getirirken veya tehlil ederken diriltilecektir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1839), Ebu Davud (3241) ve Nesai (5/196) rivayet ettiler.

11516 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

8433 (5)- Bir önceki hadisin aynısı: ''Yüzünü örtmeyin'' ifadesiyle rivayet olunmuştur.

 

[-Sahih-]

 

11517 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

8434 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri ihramlı iken bineğinden düşüp öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su ve sidr ile yıkanmasını, ihramıyla kefenlenmesini ve başının örtülmemesini emretti. çünkü o, kıyamet gününde telbiye getirirken veya tehlil ederken diriltilecektir. Ravi der ki: Eyyub rivayetinde: "Saçları yapışkanlı bir maddeyle toplanmış bir şekilde" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8435 (7)- İbn Abbas bildiriyor: ihramlı bir kişi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Ancak devesinden düşüp boynu kırılarak öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su ve sidr ile yıkanmasını, ihramıyla kefenlenmesini emredip: ''Başı dışında hiçbir yerine koku sürmeyin. Çünkü O, kıyamet gününde saçları yapışkanlı bir maddeyle toplanmış bir şekilde haşrolunacaktır'' buyurdu. Şu'be der ki: Sonra Ebu Bişr bana bu hadisi bir daha aktardığında: ''Başı veya yüzü dışında'' ibaresiyle verdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1206) ve Nesai (5/196) rivayet ettiler.

 

 

 

8436 (8)- Said b. Cübeyr, İbn Abbas'tan bildiriyor: Kendileri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ihramlı bir şekilde çıktılar. Aralarından bir kişiyi devesi düşürünce boynu kırılıp öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu su ve sidr ile yıkayın. İhram giysileri ile kefenleyin ve koku sürmeyin. Başını örtmeyin. Zira O, kıyamet gününde saçları yapışkanlı bir maddeyle toplanmış bir şekilde diriltilecektir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8437 (9)- İbn Abbas bildiriyor: İhramlı bir kişi devesinden düştü ve boynu kırıldı veya devesi onu tepeliyerek öldürdü. -ravi Eyyüb burada şüphe etti- Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduklarında: ''Onu su ve sidr ile yıkayın. İhram giysileri ile kefenleyin ve başını örtmeyin. Ona koku yaklaştırmayın. Zira Allah onu kıyamet gününde ihramlı olarak diriltecektir '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8438 ClO)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "İhramlı bir kişi ürküp kaçan devesinden düştü ve boynu kırılarak öldü ... " dedi ve devamla Eyyüb'un rivayetinin aynısını zikretti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8439 (11)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ihramlı bir adam geldi. Ancak adam atından düşüp boynu kırılarak öldü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu su ve sidr ile yıkayın. İhram giysileri ile kefenleyin ve başını örtmeyin. Zira O, kıyamet gününde (huzura) telbiye ederek gelecektir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ