MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 15- Ölü, Ailesinin Kendisi için Ağlamasından Dolayı Azab Çeker

 

3. Muğire b. Şu'be (r.a.)

 

8368 (1) Ali b. Rabia el-Esedi anlatıyor: Ensar'dan Karaza b. Ka'b adlı kişi ölmüş ve kendisi için ağıt yakılmıştı. Muğire b. Şu'be minbere çıkıp Allah'a hamdü sena ettikten sonra şöyle dedi: "İslam'da ağıt yakmak ta ne oluyor? Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim adıma yalan söylemek başkasının adına yalan söylemek gibi değildir. Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi Cehennemde oturacağı yeri beğensin'' buyurduğunu işittim. Bilmiş olun ki yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim için ağıt yakılırsa kendisine yakılan ağıttan dolayı o kimseye azab verilir'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/102), Müslim (644), Tirmizi (1000), İbn Ebi Şeybe (3/389 (4/308) ve Tahavi, Şerhu me'ani'l-Asar (4/295) rivayet ettiler.

 

 

 

8369 (2)- Ali b. Rabia anlatıyor: Muğire b. Şu'be bir gün minbere çıkıp Allah'a hamdü sena ettikten sonra: "İslam'da ağıt yakmak ta neyin nesi?" dedi. O gün Ensar'dan bir adam ölmüş ve onun için ağıt yakılmaktaydı. Muğire şöyle devam etti: Ben, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim adıma yalan söylemek başkasının adına yalan söylemek gibi değildir. Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi Cehennemde oturacağı yeri beğensin'' buyurduğunu işittim. Bilmiş olun ki yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim için ağıt yakılırsa kendisine yakılan ağıttan dolayı o kimseye azab edilir '' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

8370 (3)- Ali b. Rabia el-Valibi der ki: Küfe'de kendisi için ağıt yakılan ilk kişi Karaza b. Ka'b el-Ensari'dir. Muğire b. Şu'be şöyle dedi: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim için ağıt yakılırsa kendisine yakılan ağıttan dolayı kıyamet gününde o kimseye azab edilir'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ