MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 15- Ölü, Ailesinin Kendisi için Ağlamasından Dolayı Azab Çeker

 

4. Ebu Musa (r.a.)

 

8371 (1) Musa b. Ebi Musa el-Eş'ari, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü, dirilerin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker. Ağıt yakan: ''Ey güçlendiren! Ey yardımcı! Ey kazandıran!'' gibi sözler söylediği zaman ölü çekilerek kendisine: ''Sen ona güç veren misin? Sen onun yardımcısı mısın? Sen ona kazandıran mısın?'' denitir. '' Esid der ki: Musa'ya: "Sübhanallah! Allah: ''Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez''[En'am 164] buyurmaktadır" dediğimde: "Yazık sana, ben sana Ebu Musa kanalıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bildirmekteyim, sen ise böyle demektesin. O zaman hangimiz yalan söyledi ki? Vallahi ne ben Ebu Musa adına, ne de Ebu Musa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemedi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, cenaiz 4/17 (1856), İbn Mace, cenaiz 1/508 (1594) ve Beyhaki, cenaiz (4/71) rivayet ettiler.

 

 

 

5. İmran b. Husayn

 

8372 (1) Muhammed b. Sirin der ki: İmran b. Husayn'ın yanında, ölünün, dirilerin ağlamasından dolayı azab çekmesi sözkonusu edilince, oradakiler: "nasıl olur da ölü dirilerin ağlamasıyla azab çeker" dedi. Bunun üzerine İmran: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle buyurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/15) rivayet etti.

 

 

 

6. Semure

 

8373 (1) Semure'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölü, kendisi için ağıt yakılmasından dolayı azab çeker'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4029) der ki: "Hadisi Bezzar ve İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan ve güvenilir olan Ömer b. İbrahim el-Abdi hakkında eleştiriler vardır."

 

 

SONRAKİ