MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

15- Ölü, Ailesinin Kendisi için Ağlamasından Dolayı Azab Çeker

 

ı. İbn Ömer ve Aişe (r.anhuma)

 

8340 (1) Yahya b. Abdirrahman b. Hatib bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezarın yanından geçerken: ''Bu kişi şu anda ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çekmektedir'' buyurdu" dedi. Bunun üzerine Aişe şu karşılığı verdi: "Allah Ebu Abdirrahman'ı bağışlasın. O yanıldı. Zira Allah: "Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez''[En'am 164] buyurmaktadır. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi şu anda azap çekerken ailesi kendisi için ağlamaktadır'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1004) ve başka kanallarla İbn Ömer'den Müslim (1/254, 255, 256), Ahmed (268, 289, 290) ve Buhari (3/127, 128, 130) rivayet ettiler.

 

 

 

8341 (2)- Hişam bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezarın yamndan geçerken: ''Bu kişi şu anda ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çekmektedir'' buyurdu" dedi. Bu durum Aişe'ye söylenince, İbn Ömer'i kastederek: "O yanılmış. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mezarın yanından geçerken: ''Bu kişi şu anda azap çekerken ailesi kendisi için ağlamaktadır'' buyurdu" dedi ve: "Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez"[1 En'am 164] ayetini okudu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8342 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü kişi diri kimsenin (kendisi için) ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8343 (4)- Ebu'r-Rabi' anlatıyor: İbn Ömer'le bir cenazeye katıldık. Bir adamın bağrıştığını işitince adamı susturdu. Ona: "Adamı neden susturdun?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Bağrışması kabrine konulana kadar ölen kişiye eziyet verir" dedi. Ona: "Bazen seninle sabah namazını kılıp bitirdiğimde, yanımdakine bakınca karanlıktan onu tanıyamıyorum. Bazen de namazı bitirince ortalık ağarmış oluyor" dediğimde, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de bu farklı vakitlerde namaz kıldığını gördüm. Ben de bu namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl kılmışsa öyle kılmak istiyorum" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

3185 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

8344 (6)- Abdullah b. Ebi Muleyke anlatıyor: Abdurrahman b. Ömer'in yanında oturuyordum. Biz Osman b. Affan'ın kızı Ümmü Eban'ın cenazesini bekliyorduk. Amr b. Osman da yanında bulunmaktaydı. Daha sonra İbn Abbas mihmandarı ile birlikte geldi. Mihmandarın İbn Abbas'a İbn Ömer'in yerini haber verdiğini görüyordum. Bunun üzerine İbn Abbas geldi ve benim yanı başımda oturdu. Böylece İbn Ömer ile İbn Abbas'ın arasında kalmış oldum. Bu sırada evden bir feryat yükseldi. İbn Ömer: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurduğunu işittim" dedi. Abdullah bu rivayeti herhangi bir kayıt olmadan haber verdi. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: Biz Mu'minlerin emiri Ömer ile beraber bulunuyorduk. Beyda denilen yerde durakladığımız zaman bir ağacın altına konaklamış bir adam göründü. Ömer bana: "Git bak bakalım bu kişi kimdir?" dedi. Ben de gidip baktığımda bu kişinin Suheyb olduğunu gördüm. Geri döndüm ve: "Bana o kişinin kim olduğunu sana bildirmemi emretmiştin. O kişi Suheyb'dir" dedim. Ömer: "Ona bize katılmasını emredin" dedi.

 

-Ravi der ki: "Belki de Eyyüb: "Bize katılmasını emret" ifadesini kullandı- Ben: "Suheyb'in beraberinde ailesi de vardır" deyince: "Beraberinde ailesi olsa da" karşılığını verdi.

Medine'ye geldikten sonra çok zaman geçmeden Ömer suikasde uğradı.

Suheyb: "Vah kardeşim! Vah arkadaşım!" diyerek geldi. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ölü, ailesinden birinin kendisi için ağlamasından dolayı azap çeker'' buyurduğunu bilmez misin! İşitmez misin!" -veya: "Bilmedin mi! İşitmedin mi!" dedi- Abdullah, kendi rivayetini kayıtsız bir şekilde haber vermişti. Oysa Ömer: "Ağlamanın bazısı sebebiyle" demişti. Sonra kalkıp Aişe'nin yanına gittim ve kendisine Ömer'in bu konuda söylediğini naklettim. Aişe şu karşılığı verdi: "Hayır! Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, alesinden birinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' demedi. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahl ailesinin ağlamasından dolayı kafirin azabını artırır. Şüphesiz ki, güldüren de, ağlatan da Allah'tır. ''Hİçbİr suçlu başkasının suçunu yüklenmez''"[En'am 164] buyurdu.

 

Eyyub'un bildirdiğine göre İbn Ebi Muleyke, Kasım'dan bildirerek şöyle demiştir: "İbn Ömer'in bu konudaki söylediği Aişe'ye ulaşınca: "Siz bana yalan söylemeyen ve yalancılıkla itham edilmeyen iki kişiden haber veriyorsunuz, ama kulak hata edebilir" dedi.

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (928) ve Nesai (4/18-19) rivayet ettiler

 

 

 

8345 (6)- Abdullah b. Ebi Muleyke der ki: İbn Ömer, Amr b. Osman'a yüz yüze iken: "Artık ağlamayı bırakmayacak mısın? Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8346 (7)- Abdullah b. Ebi Muleyke der ki: Osman b. Affan'ın Mekke'de bir kızı vefat etti. Bu cenazede İbn Ömer ve İbn Abbas da bulunmaktaydı. Ben de ikisinin arasında oturmaktaydım. İbn Ömer, Amr b. Osman'a yüz yüze iken: "Artık ağlamayı bırakmayacak mısın? Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu" dedi. Sonrasında İsmail'in Eyyub kanalıyla İbn Ebi Muleyke'den naklettiği hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

8347 (8)- Hişam, babasından bildiriyor: Hz. Aişe'ye, İbn Ömer'in Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek: ''Ölü, dirilerin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' dediği söylenince, Aişe şu karşılığı verdi: "Ebu Abdirrahman yamlmıştır. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü suçundan dolayı azab çekerken ailesi kendisi için ağlamaktadır'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz 3/151 (1289), Müslim, cenaiz 2/642 (931), Ebu Davud, cenaiz 3/164 (3129) ve Tirmizi, cenaiz 3/318 (1004, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

8348 (9)- Amre bildiriyor: Hz. Aişe'ye Abdullah b. Ömer'in: "Ölü, dirilerin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker" dediği söylenince, Aişe şu karşılığı verdi: "Allah, Ebu Abdirrahman'ı bağışlasın, o, yalan söylemez, ancak unutmuş veya yanılmış olmalı. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisi için ağlanan Yahudi bir kadının (mezarı) yanından geçerken: ''Bunlar kendisi için ağlarken o da mezarında azab çekmektedir'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/101) Müslim (3/44), Tirmizi (1006) ve Nesai (4/17) rivayet ettiler.

 

 

 

8349 (10)- Urve bildiriyor: Hz. Aişe'ye İbn Ömer'in: "Ölü, dirilerin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker" dediği söylenince, Aişe şu karşılığı verdi: "Ebu Abdurrahman, Bedir kuyulan (savaşı) gününde yanıldığı gibi yanılmıştır. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (kuyudaki) kafir kişiyi kast ederek: ''O, azab çekerken ailesi kendisi için ağlamaktadır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

8350 (11)- Abdullah b. Ebi Bekr, babasından bildiriyor: Rafi' b. Hadic vefat ettiği zaman İbn Ömer'in: "Dirinin ağlaması ölü için azabtır" dediğini işittim ve Amre'ye gidip bunu kendisine söyledim. O da şu karşılığı verdi. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir kadın hakkında: ''Siz onun için ağlıyorsunuzı o ise azab çekmektedir’’ buyurdu" dedi ve: "Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez"[En'am 164] buyruğunu okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz 3/152 (1289), Müslim, cenaiz 2/642 (927) ve Ebu Davud, cenaiz 3/194 (3129) rivayet ettiler.

 

 

 

8351 (12)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hz. Aişe kendisine şöyle dedi: "Ey bacım oğlu! İbn Ebu Abdirrahman'ın -yani İbn Ömer' inişitmesi yanılmış (azalmış). Zira (bu konuda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), amelinden dolayı mezarında azab çeken ve ailesi kendisi için ağlayan birinden sözetti. Vallahi "Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez."[En'am 164]

 

[-Sahih-]

 

 

 

8352 (13)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Canım elinde olana yemin olsun ki onlar kendisi için ağlamakta ve o, günahından dolayı mezarında azab çekmektedir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

17702 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

8353 (14)- İbn Ebi Muleyke bildiriyor: Hz. Aişe'ye: "Dirinin ağlaması ölü için azabtır" denilince şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kafir bir adam hakkında: ''O azab çekerken ailesi kendisi için ağlamaktadır'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8354 (15)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisi için ağlanan Yahudi bir kadının (mezarı) yanından geçerken: ''Siz kendisi için ağlarken O, mezarında azab çekmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8355 (16)- Kasım b. Muhammed b. Ebi Bekr bildiriyor: Aişe'ye, İbn Ömer'in, babası Ömer b. el-Hattab'dan naklederek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu" dediği haberi ulaşınca şöyle dedi: "Allah, Ömer'e ve (oğlu) İbn Ömer'e merhamet etsin. Vallahi! Onlar yalan söylemeyen, yalancılıkla itham edilmeyen ve (işittiklerine) bir şey eklemeyen kişilerdir. (Fakat) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu Yahudi bir adam hakkında söyledi. Ailesinin kendisi için ağladığını görünce: ’’Onlar kendisi için ağlamakta ve Allah ona mezarında azab vermektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8356 (17)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisi için feryat edilip ağlanan kimse, kıyamet gününde kendisine feryat edildiğinden ötürü azab görür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/389) rivayet etti.

 

 

 

8357 (18)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kureyş kafirlerinden bir kafir öldüğü zaman ailesi: '' Yemek yediren misafirperver, büyük savaşçı'' diye ağıt yaktıkça, onların bu konuşmaları sebebiyle Allah o kişinin azabını arttırır, ''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ