MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 15- Ölü, Ailesinin Kendisi için Ağlamasından Dolayı Azab Çeker

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

8358 (1) Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ölü, kendisi için yakılan ağıtla mezarında azab çeker'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1292), İbn Mace (1593) ve Nesai (4/16) rivayet ettiler.

 

 

 

8359 (2)- Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

8360 (3)- Enes bildiriyor: Hafsa, Ömer için feryat ederek ağlayınca, kendisine: "Ey Hafsa! Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kendisi için feryatla ağlanan kişi azab çeker'' buyurduğunu işitmedin mi?" dedi. Suheyb de feryatla ağlayınca, Ömer: "Ey Suheyb! Kendisi için feryatla ağlanan kişinin azab çekeceğini bilmiyor musun?" diye çıkıştı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2103) rivayet etti.

 

 

 

8361 (4)- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/208) rivayet etti.

 

 

 

8362 (5)- İbnu'l-Müseyyeb der ki: Ebu Bekr öldüğü zaman kendisi için ağlanmıştı. Bunun üzerine Ömer dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ölül dirilerin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8363 (6)- İbn Ömer'in babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ÖIüI kendisine yakılan ağıtla mezarında azab çeker'' buyurmuştur.

Haccac'ın rivayetinde: ''Kendisi için ağıt yakılmasından dolayı '' ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8364 (7)- İbn Abbas der ki: Hz. Ömer bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ölü, ailesinin kendisi için ağlamasından dolayı azab çeker'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8365 (8)- Kaze'a der ki: İbn Ömer'e: "Allah bu ölüye bu diri kişinin ağlaması sebebiyle azab çektirir mi?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Bunu bana Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den nakletti. Ben Ömer adına yalan söylemedim. Ömer de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

8366 (9)- Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölü, kendisine ağıt yakılmasından dolayı mezarında aza b çeker'' buyurmuştur."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ