MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 13- Ölüye Caiz Olmayan Ağlama

 

3. Ebu Musa (r.a.)

 

8296 (1) Yezid b. Evs bildiriyor: Ebu Musa'nın rahatsızlığı şiddetlenip baygınlık geçirince çocuğunun annesi ağlamaya başladı. Kendine gelince de ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda söylediği sana ulaşmadı mı?" dedi. Sonra ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda söylediğini kadına sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Ölünün ardından) feryat ederek ağlayan, saçını kazıtan ve giysilerini yırtan bizden değildir'' buyurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/100 (104), Ebu Davud 3/496 (3130), Nesai 4/21 (1866), İbn Ebi Şeybe (3/290) ve İbn Mace 1/505 (1586) rivayet ettiler.

 

 

 

8297 (2)- Yezid b. Evs der ki: Ebu Musa'nın rahatsızlığı artıp baygınlık geçirince yakınları ağlamaya başladı. (Kendine gelince de): "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uzak olduğu her şeyden uzağım!" dedi. Bu konuyu hanımına sorduklarında: "(Ölünün ardından) saçını kazıtan, feryat ederek ağlayan ve giysilerini yırtan kişiyi (kasdediyor)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

8298 (3)- Safvan b. Muhriz der ki: Ebu Musa baygınlık geçırınce yakınları ağlamaya başladı. (Kendine gelince de): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başını kazıtandan, giysilerini yırtandan, feryat ve figan ederek ağlayandan uzak olduğu gibi, ben de aranızda bu kötü fiilleri yapanlardan uzağım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8299 (4)- Ebu Burde der ki: Ebu Musa ölümü yaklaştığında vasiyette bulunarak şöyle dedi: "Cenazemi alıp götüreceğiniz zaman hızlıca yürüyünüz. Arkamdan tütsüler yakmayınız. Lahdime benimle toprak arasını ayıracak bir şey koymayınız. Kabrimin üzerine bina yapmayınız. Sizi de şahit tutarak söylüyorum ki ben başını kazıtan, feryat ederek ağlayan ve giysisini yırtan her kadından uzağım." Kendisine bu konuda (yasaklayıcı) bir şey işittin mi?" denildiğinde: "Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1487) ve İbn Hibban (3150) rivayet ettiler.

8686 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8300 (5)- Yezid b. Evs der ki: Ebu Musa baygınlık geçirince yakınları ağlamaya başladı. (Kendine gelince de): "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uzak olduğu şeylerden uzağım" dedi. Bu konuda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylemiş olduğu şeyi hanımına sorduklarında: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne dediğini bilmiyor musunuz?" dedi. Ebu Musa'nın dediklerini zikrettiklerinde: "(Ölünün ardından) başını kazıtan, feryat ederek ağlayan ve giysilerini yırtan (kimselerden uzaktır)" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8301 (6)- Safvan b. Muhriz der ki: Ebu Musa baygınlık geçirince yakınları ağlamaya başladı. (Kendine gelince de): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başını kazıtandan, feryat ederek ağlayandan ve giysilerini yırtandan uzak olduğu gibi ben de aranızda bu kötü fiilleri yapanlardan uzağım" dedi. Bir defasında da Affan bize bu hadisi aktardığında Ebu Musa'nın: "Başını kazıtan, feryat ederek ağlayan ve giysilerini yırtan herkesten (uzağım)" dediğini söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

8302 (7)- Karse' der ki: Ebu Musa el-Eş'ari'nin durumu ağırlaşınca hanımı feryat etmeye başladı. Bunun üzerine ona: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne dediğini bilmiyor musun?" deyince: "Evet, biliyorum" dedi ve sustu. Ebu Musa vefat ettikten sonra kendisine:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda ne demişti?" denilince: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölünün ardından başını kazıtan, giysilerini, yırtan ve feryat ederek ağlayan kişileri lanetledi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

8303 (8)- Ebu Musa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Ölünün ardından) başını kazıtanı giysilerini, yırtan ve feryat ederek ağlayan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8304 (9)- Safvan b. Muhriz der ki: Ebu Musa: "Allah ve Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uzak olduğundan ben de uzağım. Zira Nebi (ölü ardından) başını kazıtandan, feryat ederek ağlayandan ve giysilerini yırtandan uzaktır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ