MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 11- Ölüyü Defne Hazırlama ve Borcunu Ödeme

 

2. Semure b. Cundub (r.a.)

 

8261 (1) Semure b. Cundub der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah

namazını kılıp: "Burada filan oğullarından kimse var mıdır?" diye sorunca:

"Evet, vardır" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Ölü olan) arkadaşınız borcu yüzünden Cennetin kapısında bekletilmektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu' 3/243 (3341), Nesai, buyu' (7/315) ve Hakim (2/25 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

8262 (2)- Semure b. Cundub bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün sabah namazını kıldıktan sonra iki defa: "Burada filan oğullarından kimse var mıdırV diye sorunca, adamın biri: "Ben varım" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Ölü olan) arkadaşınız borcu yüzünden Cennetin kapısında bekletilmektedir'' buyurdu. Sanki şimdi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesini işitir gibiyim.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8263 (3)- Semure b. Cundub der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir cenazede idik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Burada filan oğullarından kimse var  mı?'' diye sordu. Bu soruyu üç defa tekrar edince bir adam kalktı (ve: "Ben varım" dedi). Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlk iki soruşumda seni cevap vermekten alıkoyan ne idi? Ben sana hayırlı bir şeyden başka bir şey söylemeyeceğim'' -adamın ailesinden ölen- ''Filan kişi borcu yüzünden tutulmuş durumdadır (Cennete sokulmuyor'' buyurdu. Bunun üzerine ailesinin, onun bütün borçlarını ödediğini gördüm. Öyle ki artık ondan (ödenecek) bir şey isteyen kalmamıştı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (7/315) rivayet ettiler.

 

 

 

8264 (4)- Şa'bi, Semure kanalıyla bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8265 (5)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8266 (6)-Z Said b. Mesruk, Şa'bi kanalıyla aynısını aktardı. Abdullah der ki: Bu rivayeti babama (İmam Ahmed'e) sorduğumda: "Ben bunu Veki'den işitmedim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ