MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 11- Ölüyü Defne Hazırlama ve Borcunu Ödeme

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8267 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Ölen) Mu'minin ruhu, borcu olduğu müddetçe asılı kalır" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1079), İbn Mace (2413) ve İbn Hibban (3061) rivayet ettiler.

 

15921 de de tekrar edecektir.

 

 

 

8268 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Ölen) Mu'minin ruhu, borcu olduğu müddetçe asılı kalır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8269 (3)- Ebu Hureyre, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bildirerek bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ravi: "Senedinde Ömer b. Ebi Seleme'nin babası zikredilmemiştir" dedi.

 

[Hasen]

 

15922 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8270 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ademoğlunun ruhu borcu ödeninceye kadar ona asılı kalır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

15923 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

4. Sa'd b. el-Etval

 

8271 (1) Sa'd b. el-Etval der ki: Kardeşim vefat edince geriye üç yüz dinar ve küçük çocuklar bıraktı. Ben onlara (bu paradan) infak etmek istediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşin borcundan dolayı tutulmuş durumdadır (Cennete sokulmamaktadır). Git onun borcunu öde '' buyurdu. Bunun üzerine gidip borcunu ödedim. Sonra geri gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün borcunu ödedim. İki dinar alacağı olduğunu söyleyen ve buna dair bir delili olmayan bir kadından başka kimse kalmadı" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu da öde. Çünkü kadın doğru söylemektedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, sadakat 2/813 (2433), Taberani, M. el-Kebir 6/46 (5466) ve Beyhaki (10/142) rivayet ettiler.

 

 

 

8272 (2)- Ebu Nadra bildiriyor: Kardeşi vefat edip geriye üç yüz dinar ve küçük çocuklar bırakan Sa'd b. Etval şöyle dedi: Ben bu parayı çocuklarına harcamak istedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşin borcundan dolayı tutulmuş durumdadır (Cennete sokulmamaktadır). Git onun borcunu öde'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün borcunu ödedİm. İki dinar alacağı olduğunu söyleyen ve buna dair bir delili olmayan bir kadından başka kimse kalmadı" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu da öde. Çünkü kadın haklıdıril buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8273 (3)- Ebu Nadra, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan biri kanalıyla bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ