MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 9- Ölmek Üzere Olan Kişinin Gördükleri ve Ruhun Cesetten Ayrıldıktan Sonra Gittiği Yer

 

Bera b. Azib

 

8243 (4) Bera b. Azib der ki: Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ile beraber bir cenazeye gittik. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} mezarın yanında oturdu. Biz de onun çevresinde, başlarımızda sanki kuşlar varmış gibi sükunetle oturduk. Lahid yapılmaktaydı. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} üç defa: ''Kabir azabından Allah'a sığınırım'' buyurduktan sonra şöyle devam etti:

 

''Mu'min bir kulun dünyadan kopup ahirete yönelme vakti gelince onun yanına göktenı yüzleri güneşe benzeyen beyaz yüzlü melekler iner. Her birinde Cennet kefenlerinden ve Cennet kokularından bulunur. O melekler, can vermekte olan kişinin gözünün göreceği kadar bir uzaklıkta otururlar. Ruhu çıktığı zaman gökyüzünde ve yeryüzünde bulunan her melek kendisi için dua eder ve sema kapıları kendisi için açılır. Her kapıdaki melekler ruhunu kendilerini (huzura) çıkarması için Allah'a dua eder. Ruhuyla çıktıkları zaman: ''Rabbim! Filan kulun'' derler. Bunun üzerine Allah: ''Onu geri götürün. Çünkü ben onları oradan yarattım. Onları oraya döndüreceğime ve oradan tekrar çıkaracağıma dair onlara vaad ettim'' buyurur.

 

Bu kişi arkadaşları orayı terk ederken ve kendisi daha ayak seslerini işitirken biri gelir ve: ''Rabbin kimdir? Dinin nedir? Peygamberin kimdir?'' diye sorar. O: ''Rabbim Allah'tır, dinim İslam'dır, peygamberim Muhammed'dir'' karşılığını verince, bir daha kendisini azarlayarak: ''Rabbin kimdir? Dinin nedir? Peygamberin kimdir?'' diye sorar. İşte bu, Mu'minin son sınavıdır. Allah'ın: ''Allah inananları, dünya hayatında ve ahirette sağlam bir söz üzerinde tutar; zalimleri de saptırır. Allah dilediğini yapar''[İbrahim 27] buyruğu da bunu anlatmaktadır. O: ''Rabbim Allah'tır, dinim İslamıdır, peygamberim Muhammed'dir''' der. Bunun üzerine kendisine: ''Doğru söyledin'' denilir.

 

Sonra ona güzel yüzlü, hoş kokulu ve güzel giysili biri gelip: ''Allah'ın ikramı ve daimi nimeti ile müjdelen'' der. Bunun üzerine adam: ''Allah da seni müjdelesin. Sen kimsin?'' diye sorar. O da: ''Ben senin salih amelinim. Vallahi sen, Allah'a itaatte aceleci, isyanda ise pek yavaş idin. Bu sebeple Allah seni hayırla mükafatlandırdı'' karşılığını verir. Sonra kendisine Cennetten ve Cehennemden birer kapı açılır. Kendisine (Cehennemden açılan kapı gösterilerek): ''Eğer Allah'a asi olsaydın burası senin yerin olacaktı. Ancak Allah yerini burası (Cennet) ile değiştirdi'' denilir. Cennette bulunanları görünce ''Ey Rabbim! Kıyameti acele kopar ki aileme ve malıma döneyim'' der. Ancak kendisine: ''Yerinde kal'' denilir.

 

Kafir kul ise, dünyadan ayrılıp ahirete yöneldiğinde, gökten ona, siyah yüzlü melekler iner ve ruhunu şişin, ıslanmış yünden çıkarılışı gibi çıkarıp alır. Ruhunu damarları ile birlikte çıkarır. Gökyüzü ve yeryüzü arasındaki bütün melekler ona lanet ederler. Gökyüzündeki bütün kapılar kendisine kapanır. Her kapıdaki melekler ruhunu (huzura) kendilerinin çıkarmaması için Allah'a dua eder. Ruhuyla çıktıkları zaman: ''Rabbim! Bu, kulun filan oğlu filandır'' derler. Bunun üzerine Allah: ''Onu geri götürün. Çünkü ben onları oradan yarattım. Onları oraya döndüreceğime ve oradan tekrar çıkaracağıma dair onlara vaad ettim'' buyurur.

Bu kişi arkadaşları orayı terk ederken ve kendisi daha ayak seslerini işitirken biri gelir ve: ''Rabbin kimdir? Dinin nedir? Peygamberin kimdir?'' diye sorar. o: ''Bilmiyorum'' karşılığını verince, ona: ''Bilmeyesin ve öğrenmeyesin'' denilir. Sonra ona kötü yüzlü, kötü elbiseli ve kötü kokulu biri gelip: ''Allah'ın kalıcı gazabıyla ve zilletiyle müjdelen'' der. Bunun üzerine adam: ''Allah seni de kötülükle müjdelesin. Sen kimsin?'' diye sorar. O da: ''Ben senin kötü amelinim. Vallahi sen Allah'a itaatte yavaş, isyanda ise pek aceleci idin. Bu sebeple Allah seni kötülükle mükafatlandırdı'' karşılığını verir. Sonra kendisine elinde topuz bulunan kör, sağır ve dilsiz biri musallat edilir. Eğer o topuzIa bir dağa vurulacak olsa dağ toprak olur. Ardından adama öyle bir darbe vurur ki adam toprak olur. Sonra Allah onu eski haline çevirir. Ona bir darbe daha vurulur. Öyle bir çığlık atar ki insanlar ve cinler hariç herkes işitir. ''

 

Ravi der ki: Sonrasında Bera b. Azib: "Sonra ona Cehennemden bir kapı açılır ve ateşten bir döşek yapılır" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8244 (5)  Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

8245 (6) Bera b. Azib der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir cenazeye gittik. Mezara vardığımızda daha lahit açılmaktaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturunca biz de oturduk."

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Kabir azabında tekrar sunulacaktır."

 

 

SONRAKİ