MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

10- Ruhlar ile ilgili Rivayetler

 

1. Abdurrahman b. Ka'b

 

8246 (1) Abdurrahman b. Ka'b b. Malik der ki: Ümmü Mübeşşir, hasta olan Ka'b b. Malik'e, Mübeşşir'i kastederek: "Oğluma selam söyle" dedi. Ka'b: "Allah seni bağışlasın ey Ümmü Mübeşşir! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman kişinin ruhu, Allah onu kıyamet gününde cesedine döndürene kadar Cennet ağaçlarına konan bir kuştur'' buyurduğunu işitmedin mi?" karşılığını verince: "Doğru söyledin, Allah'tan bağışlanma diliyorum" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, cenaiz 4/108 (2073), İbn Mace 2/1428 (4271), Malik, cenaiz 1/240 (49), Tayalisi 1/1S4 (740), Taberani, M. el-Kebir 19/64 (121), Humeydi 2/384 (873) ve EbU Nuaym, Hilye (9/1S6) rivayet ettiler.

 

 

 

8247 (2)- Ka'b b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mu'min kişi öldüğü zaman ruhu, Allah onu kıyamet gününde diriltip cesedine döndürene kadar Cennet ağaçlarına konan bir kuştur. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

8248 (3)- Ka'b b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Mu'min kişinin ruhu Allah onu diriltip cesedine döndürene kadar Cennet ağaçlarına konan bir kuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8249 (4)- Tövbesi kabul edilen üç kişiden biri olan Ka'b b. Malik el-Ensari derdi ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mu'min kişinin ruhu, Allah onu diriltip cesedine döndürene kadar Cennet ağaçlarına konan bir kuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8250 (5)- Abdurrahman b. Ka'b'ın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kişinin ruhu, Allah onu diriltip cesedine döndürene kadar Cennet ağaçlarına konan bir kuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8251 (6)- Ka'b b. Malik şöyle anlatırdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kişinin ruhu, Allah onu diriltip cesedine döndürene kadar Onnet ağaçlarına konan bir kuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8252 (7)- İbn Ka'b b. Malik, hadisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak babasından şöyle bildirir: ''Şehidlerin ruhları, Cennet meyvelerinden yiyen yeşil kuşlardır.''

(Bu hadis) Süfyan'a: ''(Şehidlerin ruhları) Cennetten bir meyve veya Cennet ağaçlarına konan (ve ondan yiyen) bir candır'' şeklinde okundu.

 

 [Sahih]

 

13031 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ