MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

9- Ölmek Üzere Olan Kişinin Gördükleri ve Ruhun Cesetten Ayrıldıktan Sonra Gittiği Yer

 

1. Bera b. Azib (r.a.)

 

8240 (1) Bera b. Azib anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Ensar'dan bir adamın cenazesine katıldık. Mezara vardığımızda henüz kabrin lahdi yapılmamıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturdu. Biz de onun çevresinde, başlarımızda sanki kuşlar varmış gibi sükunetle oturduk. Nebi (s.a.v.) elindeki bir çöple yeri karıştırıyordu. Derken başını kaldırıp iki ya da üç defa: ''Kabir azabından Allah'a sığınınız'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Mu'min bir kulun dünyadan kopup ahirete yönelme vakti gelince onun yanına gökten, yüzleri güneşe benzeyen beyaz yüzlü melekler iner. Yanlarında Cennet kefenlerinden ve Cennet kokularından bulunur. O melekler, can vermekte olan kişinin gözünün göreceği kadar bir uzaklıkta otururlar. Sonra Ölüm Meleği gelir, onun baş ucuna oturur ve: ''Ey temiz olan ruh! Vücuttan çıkıp Allah'ın affına ve rızasına kavuş'' der.

 

Bunun üzerine su kabından bir damlanın akması gibi ruh vücuttan akıp çıkar ve melek onu alır. Diğer melekler o ruhu göz açıp kapatacak kadar bile bekletmeksizin Ölüm Meleğinin elinden alarak Cennet'ten getirdikleri o kefenin ve kokunun içine koyarlar. O ruhtan, yeryüzündeki en güzel miskin kokusu gibi bir koku çıkar ve melekler bu ruhu alıp yukarı çıkarlar. Onların uğradığı hiçbir melek topluluğu yoktur ki: ''Bu temiz ruh kimdir?'' diye sormasın. Meleklerl dünyada iken onun isimlendirilmiş olduğu isimlerin en güzeli ile: ''Filan oğlu falandır'' derler.

Nihayet dünya semasına ulaşır ve onun açılmasını isterler. Dünya seması onun için açılır. Her semanın Mukarreb melekleri onu bir sonraki semaya kadar geçirirler. Nihayet yedinci semaya ulaştırdıklarında; Allah: ''Bu kulumun amelini yüksek katlarda İlliyyun'a yazın ve kendisini yeryüzüne gönderin. Çünkü ben onları oradan yarattım ve oraya döndürürüm. Tekrar oradan çıkaracağım'' buyurur. Ruhu (yeryüzüne) iade edilir. İki melek gelip onu oturturlar ve ona: ''Rabbin kim?'' diye sorarlar. O: ''Rabbim Allah'tır'' cevabını verince, ona: ''Dinin nedir?'' derler. O: ''Dinim İslam'dır'' karşılığını verince, ona: ''Size gönderilen şu adam kimdir?'' diye sorarlar. O: ''O Allah'ın Resulü'dür'' cevabını verince, ona: ''İlmin nedir?'' diye sorarlar. O: ''Allah'ın Kitabını okudum, ona iman ettim ve onu doğruladım'' diye cevap verince, semadan: ''Kulumı doğru söyledi. (Kabrini) Cennette döşeyin, onu Cennetten giydirin ve ona Cennetten bir kapı açın'' diye bir ses gelir. Ona Cennetin rahatlığı ve hoşluğu gelir ve kabri, gözünün uzanacağı yere kadar onun için genişletilir. Ona güzel yüzlü, güzel elbiseli ve hoş kokulu bir adam gelip: ''Seni sevindiren şeyle ferah bul, bu, sana vaad edilen gündür'' der. Mu'min kul ona: ''Sen kimsin? Yüzün hayır getiriyor'' diye sorunca, o: ''Ben senin salih amelinim'' diye cevap verir. Kul: ''Ey Rabbim! Kıyameti kopar, kıyameti kopar ki aileme ve malıma döneyim'' der.

Kafir kul ise, dünyadan ayrılıp ahirete yöneldiğinde, gökten ona, siyah yüzlü melekler iner. Yanlarında paçavralar vardır. O melekler can vermekte olan kişinin gözünün görebileceği kadar bir uzaklıkta otururlar. Sonra ölüm Meleği (Azrail) gelir, onun başucuna oturur ve: ''Ey pis ruh, Allah'tan kızgınlık ve öfkeyle Çık'' der. Ruh cesedinde dağılır da, ölüm Meleği onu, şişin, ıslanmış yünden çıkarılışı gibi çıkarıp alır. Ruhu çıkardığında, melekler onu Ölüm Meleğinin elinde göz açıp kapayıncaya kadar bırakmayıp alır ve o paçavraya koyarlar. Ondan, yeryüzünde bulunan leş kokusunun en kokmuşu gibi bir koku çıkar. Onu alıp yükseltirler. Uğradıkları hiçbir melek topluluğu yoktur ki: ''Bu pis ruh kimdir?'' diye sormasın. Onlar dünyada isimlendirilmekte olduğu isimlerin en çirkini ile: ''Filan oğlu, filandır'' derler.

 

Nihayetı onu dünya semasına ulaştırırlar ve dünya semasının kapısının açılmasını isterler, ama semanın kapısı açılmaz. '' Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Göğün kapıları açılmaz"[A'raf 40] ayetini okudu ve şöyle devam etti: "Allah: ''Bunun amelini, yerin en alt katında bulunan Siccın'e yazın'' buyurur ve onun ruhu aşağıya atılır. '' Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a ortak koşan kimse, gökten düşüp de kuşların kaptığı veya rüzgarın bir uçuruma attığı şeye benzer,,[Hac 31] ayetini okuyup şöyle devam etti: "Bu kişinin ruhu bedenine iade edilir ve iki melek gelip kendisini oturtarak: ''Rabbin kimdir?'' diye sorarlar. o: ''Hı. hı, bilmiyorum'' cevabını verir. Onlar: ''Dinin nedir?'' diye sorunca, o: ''Hı. hı, bilmiyorum'' cevabını verir. Onlar: ''Size gönderilen şu adam kimdir?'' diye sorunca, o: ''Hı. hı, bilmiyorum'' cevabını verir. Bunun üzerine semadan: ''Kulum yalan söyledi. Onun (kabrini) ateşten döşeyin ve ona Cehennemden bir kapı açın'' diye bir ses gelir. O sırada Cehennemin sıcağı, yakıcı havası kendisine gelmeye başlar. Kabri kendisine öyle bir daraltılır ki kaburga kemikleri birbirine girer. Ona çirkin yüzlü, çirkin giysili, pis kokulu bir adam gelir ve: ''Seni, üzüleceğin bir şeyle müjdelerim. İşte bu, sana vaad edilen gündür'' der. Kafir kul: ''Sen kimsin? Yüzün kötülük getiriyon'' der. O kişi: ''Ben senin çirkin amelinim'' karşılığını verince bu kişi: ''Ey Rabbim, kıyameti koparma'' diye dua eder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4753, 3212, 4754), İbn Mace (1548), Nesai (4/78) ve Tirmizi, cenaiz 3/374 (1071, "hasen garib") rivayet ettiler. ---- Mahir: Bu hadis gösterilen adreslerde parçalar halinde yada büyük kısmı şeklinde rivayet edilmiştir.

 

 

 

8241 (2) Bera b. Azib: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Ensar'dan bir adamın cenazesine katıldık. Mezara vardığımızda henüz kabrin lahdi yapılmamıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturdu. Biz de kendisiyle oturduk..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak rivayetinde: "Ruhu çıkardığı zaman damarları ve sinirleri de beraberinde çıkarır'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

8242 (3) Bera: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Ensar'dan bir adamın cenazesine katıldık ... " dedi ve mana olarak aynısını aktardı. Ancak rivayetinde (Mu'min için): ''Ona güzel elbiseli ve güzel yüzlü bir adam gelir ... '' dedi. Kafir için de: ''Ona çirkin yüzlü, çirkin giysili bir adam gelir ... '' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ