MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 4- Ölümü Temenni Etmenin Mekruhluğu ve iyi Amel işlemekle Birlikte Uzun Ömrün Fazileti

 

9. Ebu Bekre

 

8167 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir'' buyurdu. Adam: "İnsanların en kötüsü kimdir?" diye sorunca da: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2330) rivayet etti.

 

 

 

8168 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir'' buyurdu. Adam: "İnsanların en kötüsü kimdir?" diye sorunca da: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8169 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8170 (4)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "İnsanların en hayırlısı" -veya: "en üstünü" Yezid bunda şüphe etti- "kimdir?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir'' buyurdu. "İnsanların en kötüsü kimdir?" denilince de: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8171 (5)-. Ebu Bekre bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir'' buyurdu. "İnsanların en kötüsü kimdir?" denilince de: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir'' karşılığını verdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8172 (6)- Abdurrahman b. Ebi Bekre babası kanalıyla Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

8173 (7)- Ebi Bekre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" denilince: ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir'' buyurdu. "İnsanların en kötüsü kimdir?" denilince de: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8174 (8)- Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin bildirdiğine göre babası: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye soruldu ... " demiş ve bir önceki hadisin aynısnı aktarmıştır.

 

[Hasen]

 

 

 

S175 (9)- Ebu Bekre bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir" buyurdu. Adam: "İnsanların en kötüsü kimdir?" diye sorunca da: "Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

8176 (10)- Hasan, Ebu Bekre kanalıyla bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

S177 (11)- Hasan, Ebu Bekre kanalıyla aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Not: Bu hadis yanlışlıkla iki kez tekrar etmiştir.

 

 

 

S17S (12)- Ebu Bekre bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulül İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir" buyurdu. Adam: "İnsanların en kötüsü kimdir?" diye sorunca da: ''Ömrü uzun olup da ameli kötü olan kimsedir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

10. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8179 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size en hayırlınızı haber vereyim mi?'' diye sorunca, oradakiler: "Evet, Ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin en hayırlınız ömrü uzun olup da ameli güzel olandır'' buyurdu.

Ebu Abdirrahman der ki: Babama "Ala b. Abdirrahman-babası" ve "Suheyl (b. Ebi Salih)-babası" kanallarını sorduğumda: "Kimseden Ala hakkında hayırlı şeylerden başka bir şey işitmedim" dedi ve Ebu Salih kanalını Ala'dan daha üstün tuttu.

 

[Sahih]

 

 

 

8180 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size en hayırlınızı haber vereyim mi?'' diye sorunca, oradakiler: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin en hayırlınız ömrü uzun olup da ahlakı en güzel olandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, zühd 2/1379 (4119) ve İbn Hibban 610 (2465) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ