MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 4- Ölümü Temenni Etmenin Mekruhluğu ve iyi Amel işlemekle Birlikte Uzun Ömrün Fazileti

 

7. Hz. Ali (radiyallahu anh)

 

8161 (1) Hz. Ali der ki: Ben rahatsız iken ve: "Allahım! Eğer ecelim geldi ise beni rahatlat. Eğer gelmedi ise beni ayağa kaldır. Eğer bu bir imtihan ise bana sabır ver" derken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Bana: ''Ne dedin?" diye sorunca aynı sözleri tekrar ettim. Bunun üzerine bana ayağıyla vurup bir daha: ''Ne dedin?" diye sordu. Ben de aynı sözleri bir daha kendisine tekrar ettim. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allahım! Ona afiyet'' - veya- ''şifa ver'' diye dua etti. Ondan sonra o ağrılardan şikayet etmedim.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6940) rivayet etti.

 

 

 

8162 (2)- Abdullah b. Seleme bildiriyor: Hz. Ali: "Ben rahatsız iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi ... " dedi ve mana olarak bir önceki hadisi aktardı. Ancak, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allahım! Ona afiye, ver. Allahım! Ona şifa ver'' diye dua ettiğini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8163 (3)- Ali b. Ebi Talib der ki: Ben rahatsız iken ve: "Allahım! Eğer ecelim geldi ise beni rahatlat. Eğer gelmedi ise beni ayağa kaldır. Eğer bu bir imtihan ise bana sabır ver" derken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Bana: ''Nasıl dedin?'' diye sordu. Abdullah b. Seleme der ki: Bunun üzerine Ali aynı sözleri tekrar edince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine ayağıyla vurup: ''Allahım! Ona afiyet ver'' -veya- ''Allahım! Ona şifa ver'' diye dua etti." -Şu'be bunda şüpheye düştü- Hz. Ali: "Ondan sonra o ağrılardan şikayet etmedim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3567) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (1058) rivayet ettiler.

 

 

 

8164 (4)- Hz. Ali der ki: Ben rahatsız iken ve: "Allahım! Eğer ecelim geldi ise beni rahatlat. Eğer gelmedi ise bana şifa ver" -veya: "afiyet ver"Eğer bu bir imtihan ise bana sabır ver" derken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Bana: ''Nasıl dedin?'' diye sorunca aynı sözleri tekrar ettim. Bunun üzerine eliyle beni sıvazlayıp: ''Allahım! Ona afiyet -veya- şifa ver'' diye dua etti. Ondan sonra o ağrılardan şikayet etmedim.

 

[Sahih]

 

 

 

8. Hz. Aişe (r.anha)

 

8165 (1) Hz. Aişe der ki: Bilal, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadın öldü ve rahata kavuştu" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelenerek: ''Ancak Cennete giren kişi rahat eder'' buyurdu. Kuteybe rivayetinde: ''Ancak bağışlanan kişi rahat eder'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3941) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan İbni Lehia şaibelidir."

 

 

 

8166 (2)- Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kadın öldü ve rahata kavuştu" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelenerek: ''Ancak bağışlanan kişi rahat eder'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ