MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

DEVAM: 1- Korku Namazı

 

8. Sehl b. Ebi Hasme

 

8084 (1) Salih b. Havvat bildiriyor: Zaturrika'da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kılanlardan birinin bana anlattığına göre iki kısma ayrılan Müslümanlardan bir kısmı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ardında saf tutarken kalan kısmı düşmana karşı durdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardında duranlara bir rekat namaz kıldırdıktan sonra ayakta durdu. Saftakiler kalan bir rekatı kendi başlarına kılıp tamamladılar. Sonra gidip diğerlerinin yerine düşmana karşı saf tuttular. Kalan grup da gelince (ayakta onları bekleyen) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat namaz kıldırıp selam vermeden oturup bekledi. Diğerleri kalkıp kendi başlarına bir rekat namaz kıldılar. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte selam verip namazı bitirdiler.

Malik: "Korku namazı hakkında duyduklarımın bana en hoş geleni bu hadistir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/183), Buhari (4129), Müslim, musafirin 1/575 (842), Nesai (3/171) ve Ebu Davud 2/13 (1238) rivayet ettiler.

25305 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8085 (2)- Salih b. Havvat, Sehl b, Ebi Hasme'den bildiriyor: İmam, (korku) namaz(ın)a durunca arkasında bir saf önünde bir saf durur. Arkasındakilerle iki secde ile bir rekat kılar. Sonra kıyama kalkar ve arkasındakiler bir rekat daha kılana kadar kıyamda kalır. Sonra namazını kılanlar öndekilerin yerine öndekiler de onların yerine geçer. İmam bunlarla da iki secde ile bir rekat kılar. Sonra oturur ve ikinci rekatı kılmalarını bekler. Sonra da hepsi adına selam verip namazı bitirir.

Ravi der ki: "Abdurrahman hadisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırdı. Ancak Yahya, Sehl'den rivayet etti."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (4131), Tirmizi (566), Nesai (3/170) ve İbn Mace (1259) rivayet ettiler.

8086 (3)'te tekrar edecektir,

 

 

 

8086 (3)- Salih b. Havvat, Sehl b. Ebi Hasme'den anlam olarak yukarıdakinin aynısını zikretti. Ancak: "Arkasındakilerle iki secde ile bir rekat kılar. Sonra onlar bir rekat daha kılana kadar yerinde oturur. Sonra namazını kılanlar öndekilerin yerine öndekiler de onların yerine geçer. .. " dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[-Sahihtir-]

 

8087 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

8087 (4)- Salih b. Havvat, Sehl b. Ebi Hasme kanalıyla Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını zikretti.

 

[-Sahihtir-]

 

8085 (2)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ