MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

DEVAM: 1- Korku Namazı

 

7. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8082 (1) Urve b. ez-Zübeyr anlatıyor: Mervan b. el-Hakem, Ebu Hureyre (r.a.)'ye: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte korku namazı kıldın mı?" diye sorunca, Ebu Hureyre (r.a.): "Evet!" dedi. Mervan: "Ne zaman?" diye sorunca, Ebu Hureyre (r.a.) şu karşılığı verdi: "Necd gazvesinin yapıldığı yıl böyle bir namaz kıldık. O zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldırmak için kalktı. Müslümanlardan bir bölümü arkasında saf tutarken kalan bölümü sırtları kıbleye gelecek şekilde düşmana karşı durdu. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için tekbir getirince hem arkasında saf tutanlar, hem düşmana karşı duranlar tekbir getirdi. Rükuya varınca sadece ardında saf tutanlar rüku yaptı. Secdeye gidince de sadece ardında saf tutanlar secdeye gitti, diğerleri öylece düşmana karşı durdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeden kalkınca arkasında saf tutanlar da kalkıp diğerleriyle yer değiştirdiler ve bu kez onlar düşmana karşı durdular. Diğerleri de gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında durdular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakta öylece dururken onlar bir rekat kılıp ayakta durdular. İkinci rekata Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte devam ettiler. Secdelerden sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasındakilerle birlikte oturunca düşmana karşı duranlar da gelip bir rekatı rüku ve secdeleriyle birlikte kendi başlarına kıldılar. Onlar da oturduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi. Hep birlikte selam verip namazı bitirdiler. Bu şekilde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat kılarken diğerleri de ikişer rekat kılmış oldular."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (1240) ve Nesai (3/173) rivayet ettiler.

 

 

 

8083 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Dacnan ile Usfan arasında bir yerde karargahı kurdu. Müşrikler: "Bunların ikindi namazı diye bir namazları var ki onlar için babalarından ve oğullarından daha kıymetlidir. Bu namaza durdukları zaman hazırlanıp hep birlikte üzerlerine saldırın!" dediler. Ancak Cibril, Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek ashabını iki gruba ayırmasını, bir gruba namazı kıldırırken diğer grubun arkada silahlarını kuşanmış bir şekilde hazır beklemesini, ilk grub bir rekat kıldıktan sonra geriye geçip silahlarını kuşanmış bir şekilde tetikte beklemesini, kalan grubun da öne geçip bir rekat namazı kılmalarını söyledi. Bu şekilde her iki grup birer rekat namaz kılarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat kılmış oldu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi3/473 (2177), 5/243 (3035), Nesai 3/174 (1544), Müslim 3/1503 (1888) ve Darimi 2/265 (2395) rivayet ettiler.

10406 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ