MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

DEVAM: 1- Korku Namazı

 

4. İbn Abbas

 

8069 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), -Süleym oğulları topraklarında olan- Zi Karad'da korku namazı kıldırdı. Bir saf düşman karşısında ve bir saf kendi arkasında olmak üzere cemaati iki saf olarak dizdi. Birinci safla bir rekat kıldıktan sonra öndekiler arkaya arkadakiler de öne geçtiler. Sonra öne geçenlere de bir rekat kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/228) rivayet etti.

 

 

 

8070 (2)- Sa'lebe b. Zehdem el-Hanzali der ki: Taberistan'da Said b. el-As ile beraberdik. Bize: "Hanginiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kıldı 7" diye sorunca, Huzeyfe: "Ben kıldım" dedi. Süfyan der ki: "Huzeyfe, İbn Abbas ile Zeyd b. Sabit'in rivayetinde olduğu gibi bir namaz şekli anlattı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8071 (3)- Muhmil b. Dimas anlatıyor: Said b. el-As ile birlikte savaşta bulundum. Oradakilere: "Hanginiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kıldı?" diye sorunca, Huzeyfe: "Ben kıldım" dedi ve (daha önce kılmış olduğu namazı anlatarak) şöyle devam etti: "Oradakilerin bir kısmı ile bir rekat kıldı. Bir kısmı da düşmana karşı durdu. Sonra bir rekat kılanlar düşmana karşı duranların yerine geçtiler ve düşmana karşı duranlar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasına geldiler, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat ve her grub bir rekat kılmış oldu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8072 (4)- Zehdem el-Yarbu'i der ki: Taberistan'da Said b. el-As ile beraberdik. Bize: "Hanginiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile kıldığı korku namazını aklında tutabildi?" diye sorunca, Huzeyfe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırınca bir grup arkasında, bir grup ta düşmana karşı durduk. Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasındakilere bir rekat kıldırdı. Sonra kılanlar ve düşman karşısında duranlar yer değiştirince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı. Sonra selam verip namazı bitirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8073 (5)- Ebu İshak bildiriyor: Said b. el-As ile birlikte Haşeb gazvesi denilen gazvede bulundum. Yanında Huzeyfe b. el-Yeman da bulunmaktaydı. Said: "Hanginiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kıldı?" diye sorunca, Huzeyfe: "Ben kıldım" dedi. Sonra Huzeyfe silahlarını kuşanmalarını emretti ve: "Eğer bir saldırı olursa savaş size helaldir (namazı bırakıp savaşabilirsiniz)" dedikten sonra bir kısım ile bir rekat kıldı. Diğer kısım da düşmana karşı durdu. Sonra bir rekat kılanlar düşmana karşı duranların yerine geçtiler ve düşmana karşı duranlar arkasına geldiler ve onlara da bir rekat kıldırdı. Sonra hep birlikte selam verdiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4148) rivayet etti.

 

 

 

8074 (6)- Süleym b. Abd es-Seluli anlatıyor: Taberistan'da Said b. el-As ile beraberdik. Beraberinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından da bir grup vardı. Onlara: "Hanginiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile korku namazı kıldı?" diye sorunca, Huzeyfe: "Ben kıldım" dedi ve şöyle devam etti: "Ashabına iki kısma ayrılmalarını söyle. Bir kısmı seninle, bir kısmı da düşman karşısında dursun. Sen tekbir getirdiğin zaman hep birlikte

tekbir getirecekler. Rükuya vardığında hep birlikte rükuya varacaklar. Kalktığında hep birlikte kalkacaklar. Secde ettiğin zaman birinci saftakiler seninle secde edecek ve ikinci saftakiler düşman karşısında ayakta kalacak. Secdeden kalktığın(ız) zaman arka saftakiler secde edecek. Sonra öndekiler arkaya ve arkadakiler öne geçecektir. Yine rükuya hep birlikte varılacak ve hep birlikte kalkılacaktır. Secde ettiğin zaman birinci saftakiler seninle secde edecek ve ikinci saftakiler düşman karşısında ayakta kalacak. Secdeden kalktığın(ız) zaman arka saftakiler secde edecek. Sonra selam verdiğinde onlar da selam verecek. Onlara, düşman tarafından bir saldırı olması halinde (namazı bırakıp) savaşmanın ve konuşmanın kendileri için helal olduğunu söyle."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeym e (1365) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Abdullah.b. Mes'ud

 

8075 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize korku namazı kıldırırken Müslümanlar iki saf olarak dizildi. Bir saf Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında dururken diğer saf düşman karşısında durdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasındaki safla bir rekat kıldıktan sonra arkasında olanlar düşmana karşı duran safla yer değiştirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlarla da bir rekat kılıp selam verdi. İlk saftakiler kendi başlarına bir rekat daha kıldıktan sonra bir daha yer değiştirdiler ve namaz kılan ilk grup kendi başlarına bir rekat daha kılarak selam verdiler."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/482, 483) rivayet etti.

 

 

 

8076 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. (Korku namazı kıldıracağı zaman) bir safı arkasında, bir safı da düşmana karşı dizdi. Namaza başladıklarında hep birlikte tekbir getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasındaki safla bir rekat kılarken diğer saf düşmana karşı durmuştu. Sonra öndekiler arkaya ve arkadakiler öne geçti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlarla da bir rekat kıldı. İkinci rekatı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile kılanlar ikinci rekatlarını oldukları yerde kaza ettiler. Sonra bir daha yer değiştirerek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ilk rekatı kılanlar ikinci rekatı kaza etti."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ