MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

DEVAM: 1- Korku Namazı

 

Cabir b. Abdillah

 

8065 (3) Cabir b. Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yola çıktık ve Zatü'r-Rika denilen yere geldik. Gölgesi olan bir ağacın yanına vardığımız zaman onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bırakırdık. (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağacın altındayken) müşriklerden bir kişi geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kılıcı ağaçta asılıydı. Adam kılıcı alıp kınından çekerek: "Benden korkmuyor musun?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır (korkmuyorumy cevabını verince, adam: "Seni benden kim kurtaracak?" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni senden Allah korur'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı adamı tehdid edince adam kılıcı kınına soktu ve tekrar ağaca astı. O sırada namaz için ezan okundu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grup ile iki rekat namaz kıldı. Bu grup geri çekildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer grupla iki rekat kıldı. Bu şekilde her iki grup ikişer rekat namaz kılarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört rekat kılmış oldu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (843) rivayet etti.

 

 

 

8066 (4)- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nahl denilen yerde Muharib b. Hasefe ile savaşmıştı. Yahudiler, Müslümanların bir açığını gördüler. Aralarından Gavres b. el-Haris, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başı ucuna gelerek kılıcını çekti ve: "Seni benden kim kurtaracak?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'' karşılığını verince, kılıç adamın elinden yere düştü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kılıcı alarak: ''Şimdi seni benden kim kurtaracak?'' dedi. Adam: "Esirine iyilikle davranan biri ol" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misin?'' buyurdu. Adam: "Hayır, ancak seninle savaşmayacağıma ve seninle savaşanlarla birlik olmayacağıma dair söz veriyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı serbest bıraktı. Bu kişi kavmine gelip: "Ben size insanların içinde en hayırlı olan kişinin yanından geldim" dedi. Öğle veya ikindi namazı vakti olduğu zaman Nebi (sallallahu aleyhi ve selle m) korku namazı kıldı. Müslümanlar iki gruba ayrılmıştı. Bir grup düşman karşısında, bir grup da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılmaktaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beraberinde olanlarla iki rekat kıldıktan sonra, bu grup geri çekilerek düşman karşısında olanların yerine geçtiler. Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasına gelip iki rekat namaz kıldılar. Bu şekilde ashab ikişer rekat, Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise dört rekat kılmış oldu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2883) ve Hakim (3/29) rivayet ettiler.

 

 

 

8067 (5)- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Nahl'de idik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla öğle namazını kılarken müşrikler saldırıya geçmek istediler. Sonra: "Onları bırakın. Zira onların çocuklarından daha fazla sevdikleri bir namazı daha var" deyince Cibril, Allah Resulü'ne (sallallahu alayhi yasallam) gelip bunu bildirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla (ikindi) namazını kılınca cemaati iki saf yaptı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önlerindeydi. Hep birlikte tekbir getirdiler. Sonra ilk saftakiler Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte secdeye giderken arka saftakiler ayakta kaldılar. Secde edenler kalktığı zaman arka saftakiler secdeye gitti. İkinci rekatta arkadakiler öne, öndekiler de arkaya geçti. Hep birlikte rükuya vardılar. rükudan kalktıkları zaman birinci saftakiler secde etti. İkinci saftakiler de ayakta kaldılar. Birinci saftakiler secdeden kalkınca ikinci saftakiler secde ettiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4238), Müslim (840), Nesai (2/176) ve İbn Mace (1260) rivayet ettiler.

 

 

 

8068 (6)- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muharib b. Hasefe ile savaşmıştı. Aralarından Gavres b. el-Haris, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek kılıcını çekti ve; "Seni benden kim kurtaracak?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem; ''Allah'' karşılığını verince, kılıç adamın elinden yere düştü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kılıcı alarak: "Şimdi seni benden kim kurtaracak?" dedi. Adam; "Esirine iyilikle davranan biri ol" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misin?" diye sorunca adam: "Hayır, ancak seninle savaşmayacağıma ve seninle savaşanlarla birlik olmayacağıma dair söz veriyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı serbest bıraktı. Bu kişi kavmine gelip; "Ben size insanların içinde en hayırlı olan kişinin yanından geldim" dedi.

Namaz vakti olduğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korku namazı kıldırdı. Müslümanlar iki gruba ayrılmıştı. Bir grup düşman karşısında, bir grup da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılmaktaydı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beraberinde olanlarla iki rekat kıldıktan sonra, bu grup geri çekilerek düşman karşısında olanların yerine geçtiler. Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasına gelip iki rekat namaz kıldılar. Bu şekilde ashab ikişer rekat, Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise dört rekat kılmış oldu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ