MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

1- Korku Namazı

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

8055 (1) İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Süleym oğullarının topraklarında Zi Karad denilen yerde korku namazı kıldırdığı zaman arkasında iki saf yaptı. Safın biri düşmana doğru, biri de arkasında idi. Arkasında olan saf ile bir rekat kıldıktan sonra arkadakiler öne, öndekiler de arkaya geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/169) ve İbn Huzeyme (1344) rivayet ettiler.

 

 

 

8056 (2)- İbn Abbas der ki: O zamanların korku namazı bugün imamlarınızın arkasında muhafızlarınızın kıldığı (iki secdeli) namaz gibidir, sadece o zamanlar secdeleri sırayla yapmışlardı. Bir grup ayakta düşmanı beklerken diğer grup Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte secde etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeden kalkınca bekleyen diğer grup kendi başına secde etti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyama kalkınca hepsi birlikte kalktılar. Rükuya vardığı zaman hep birlikte rükuya vardılar. Sonra secde ettiğinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ilk olarak kıyamda olanlar kendisiyle secde ettiler. Kendisiyle ilk secdeye varanlar da kıyamda kaldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Talıiyyat'a oturduğu zaman namazlarının sonunda kendisiyle secde edenler de oturdu. Sonra kıyamda olanlar kendi başlarına secde ettiler ve oturdular. Sonra Nebi (sallallahu alByhi vmllBm) ile hep birlikte selam verdiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/288) ve BeyhakI (3/258, 259) rivayet ettiler.

 

 

 

8057 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zi Karad denilen yerde korku namazı kıldırdığı zaman arkasında iki saf yaptı. Safın biri düşmana doğru biri de arkasında idi. Arkasında olan saf ile bir rekat kıldıktan sonra arkadakiler öne, öndekiler de arakaya geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı. Bu şekilde her iki grup birer rekat namaz kılarken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat kılmış oldu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8058 (4)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Süleym oğullarının topraklarında Zi Karad denilen yerde korku namazı kıldırdığı zaman arkasında iki saf yaptı. Safın biri düşmana doğru, biri de arkasında idi. Arkasında olan saf ile bir rekat kıldıktan sonra arkadakiler öne, öndekiler de arkaya geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rekat kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8059 (5)- Kasım b. Hassan bildiriyor: Zeyd b. Sabit: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korku namazı kıldı..." dedi ve İbn Abbas'ın hadisinin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ