MÜSNED-İ HANBEL

KORKU NAMAZI

 

DEVAM: 1- Korku Namazı

 

2. Ebu Ayyaş ez-Zuraki

 

8060 (1) Ebu Ayyaş ez-Zuraki der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in birlikte Usfan'da idik. Halid b. el-Velid' in komutasında olan müşriklerle karşılaştık. Kıble ile aramızda duruyorlardı. Orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize öğle namazını kıldırdı. Müşrikler: "Onlar bu şekilde namazda iken haklarından gelseydik!" dediler. Ancak daha sonra: "Onlar için şimdi oğullarından ve kendi canlarından daha değerli olan bir namaz gelecek" dediler. Bunun üzerine öğle ile ikindi namazı arasında Cibril: "Sen içlerinde olup da namazlarını kıldırdığın zaman, bir kısmı seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar .. ,,,[Nisa 101, 102] ayetiyle geldi.

 

İkindi namazı vakti gelince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) silahlarımızı almamızı söyledi ve bu şekilde arkasında iki saf olarak durduk. rükuya vardığında hep birlikte rükuya vardık ve kalktığında hep birlikte rükudan kalktık. Secdeye ise sadece hemen arkasında duran safla birlikte gitti. Diğerleri ise ayakta kalıp onları düşmana karşı korudu. İlk saftakiler secdelerini bitirip kalktıklarında diğer grup da olduğu yerde secdeye gitti. Onlar da kalktıklarında arkadakiler öne, öndekiler de arkaya geçti. Bu şekilde hep birlikte ikinci rekatın rükusuna gittiler ve hep beraber rükudan kalktılar. rükudan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hemen arkasındaki saf secdeye giderken diğerleri kıyamda kalıp onları korudular. Öndeki saf secdeyi bitirip oturunca arkadakiler de secdeye gidip oturdular. Sonrasında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verip namazı bitirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri Usfan'da biri de Süleym oğulları topraklarında olmak üzere bu şekilde namazı iki defa kıldırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4237), Ebu Davud (1236), Nesai (3/177) ve İbn Hibban (2876) rivayet ettiler.

25304 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8061 (2)- Ebu Ayyaş ez-Zuraki anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usfan'da düşman karşısında saflar halinde idi. Müşriklerin komutasında Halid b. el-Velid bulunmaktaydı. Orada Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırdı. Sonra müşrikler: "Onlar için şimdi oğullarından ve mallarından daha değerli olan bir namaz gelecek" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikindi namazını kıldırınca arkasında iki saf dizdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hepsi ile birlikte rükuya vardı. rükudan kalktıklarında birinci saf Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte secdeye gitti ve diğerleri ayakta kaldı. Onlar secdeden kalkınca ayaktakiler secdeye gitti. Sonra arkadakiler öne, öndekiler de arkaya geçti. Her kişi diğer arkadaşının yerinde durdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hepsi ile birlikte rükuya vardı. rükudan kalktıkları zaman birinci saftakiler secdeye gitti ve ikinci saftakiler ayakta kaldı. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi (ve namazım bitirdi).

Şu'be der ki: "Ebu Ayyaş bu konuda bana bir yazı yazdı ve yazdığım bir ara kendisine okudum. Kendisi de bana bu olayı anlattı. Ancak ben bunu bana yazdığı yazıdan ezberledim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1236) ve Nesal: (3/176-7) rivayet ettiler.

21452 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8062 (3)- Ebu Ayyaş ez-Zuraki der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korku namazını biri Süleym oğulları topraklarında, diğeri de Usfan'da olmak üzere müşrikler kendileri ile kıble arasında iken iki defa kıldırdı."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ